ОБЩЕСТВЕН ДИАЛОГ ЗА ПРЕХОДА КЪМ НИСКОВЪГЛЕРОДНА ИКОНОМИКА В ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА

ОБЩЕСТВЕН ДИАЛОГ ЗА ПРЕХОДА КЪМ НИСКОВЪГЛЕРОДНА ИКОНОМИКА В ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА

В търсене на пътища към устойчиво си развитие в следващите 30 години водещите икономики в света насочват усилията на всички заинтересовани: власти на различни нива – местни/регионални/национални, учени, бизнес, неправителствен сектор – към разработване и внедряване на иновации за разумно използване на енергията и ресурсите, както и за производство на енергия от алтернативни източници.

В тези свои усилия те са следвани и от икономики с по-ограничени възможмости. За една част от регионите – и в развитите и в „догонващите“ икономики, този преход към нисковъглеродна икономика, и най-вече към добив на електроенергия от неизкопаеми горива, поставя допълнителни предизвикателства пред всички заедно с многото неизвестни.

Този преход може да бъде плашещ.

Но може и да бъде умело управляван и водещ до прогрес и развитие, щадящи ресурсите на Планетата – наследството на бъдещите човешки поколения.

Стара Загора е един от регионите в света, изправен пред предизвикателствата на прехода.

В изпълнението на целите, за постигането на които е създадена преди 25 години Агенция за регионално икономическо развитие-Стара Загора (АРИР) от: община Стара Загора, Тракийски университет, Търговско-промишлена палата, прие не по-малкото предизвикателство да бъде водещ партньор на международен консорциум от институции и организации в ЕС от региони в сходно положение, в търсене на работещи решения и споделяне на добри практики – проект De Carb*. В изпълнението му екипът на АРИР срещна други международни партньори, търсещи научни и иновативни решения – проект TRACER** и проект ***Green DC.

Убедени, че в дилаога/спора се ражда истината, организираме ОБЩЕСТВЕН ДИАЛОГ ЗА ПРЕХОДА КЪМ НИСКОВЪГЛЕРОДНА ИКОНОМИКА В ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА. Събитието ще се проведе на 28/09/2020 г.

Предвид анти COVID 19 меркитe, събитието е ограничено за присъствие в залата и ще бъде излъчване на живо на: https://www.facebook.com/arirstarazagoragreendeal


image0 (9K)