Обществени поръчки по нашенски (Видео)

По традиция, пътят към реализирането на обществените поръчки у нас е постлан с добри намерения, най-често за това как поръчващите да спечелят от поръчаното, без никой да разбере.

Именно за такъв път, тръгващ от идеята за ремонт на централен градски парк в община Раднево, минаващ през различни схеми и стигащ до над 4 пъти завишени цени на настилката му, искаме да ви разкажем.

Хронологията на събитията. През 2018-та година Община Раднево под управлението на настоящия кмет Теньо Тенев, издигнат от ГЕРБ, кандидатства с проект за европейско финансиране по мярка 7,2 по Програмата за развитие на селските райони, с цел да ремонтира основно градския парк с размери – малко над 30 000 кв. метра.

За тази цел, общината събира три примерни оферти, каквото е изискването, подадени от ямболски фирми, критерият за подбор, на които остава неясен. Още при тази процедура откриваме няколко интересни факта. Цената на определени артикули в офертите, дали случайно или пък не, се оказват почти десетократно завишени.

Така например, плочи, които самата община Раднево е заплатила само преди месеци по обществена поръчка по 24 лава, тук се оказва, че струват по 230 лева. Общата сума, за която администрацията кандидатства по европейската програма е малко над 772 000 лева.

В крайна смета общината не се класира по въпросната мярка 7,2, но добрата идея за реконструкция на парка остава. За да се осъществи тя, кметът Тенев обявява през месец февруари тази година обществена поръчка. Сумата за поръката обаче изненадващо е значително по-висока от тази на проекта за същото нещо, като тя достига 930 000 лева.

Любопитен акцент в цялата история е фактът, че въпросната обществена поръчка се оказва спряна. Според изложените подробни писмени мотиви на администрацията, всички явили се в конкурса 5 фирми не отговарят на изискванията. Нито една от тях не обжалва отхвърлянето си.

Следва нов – трети опит за ремонт на парка и втори за обществена поръчка със същата заложена сума от над 930 00 лева.

Предвид съмнителни стойности на офертите още от европейския проект, решихме да отидем на място и да попитаме кмета какво е довело до оскъпяването. Заради започналата изборна кампания обаче се оказа, че градоначалникът е в отпуск. Функциите му изпълняваше заместник-кметът, който пряко се занимава именно с обществените поръчки в общината – инж. Димитър Желев.

Първоначално отказа да дава интервюта по темата. Последва запознаване от наша страна с документацията, свързана с проекта, която въпреки че ни беше осигурена след запитване по Закона за достъп до обществена информация, с писмена заповед на кмет (явно преди да излезе в отпуск) бяхме ограничени да разгледаме само на място.

Последва втори опит за разговор с заместник-кмета Желев, при който той ни обясни, че не е запознат с темата и отново отказа да я коментира.
Едва десет минути по-късно заместник-кметът се оказа вече подготвен по темата и сам потърси екипа ни, за да ни обясни откъде идва разликата, но само по телефона.

След още 20 минути отново зам.-кметът Желев ни търси, за да ни покаже и документи, с които да докаже думите си.

Приехме обясненията на временно изпълняващия длъжността кмет на община Раднево, но решихме все пак да се поинтересуваме как върви новата обществена поръчка. Оказа се че цените на отделните артикули, както и на доставеното оборудване са подкрепени от пазарно проучване изработено от фирма МДИ 2018 ООД, ре като остойностяването на проекта е на базата на две събрани от тях оферти.

Проверка в Търговския регистър показва, че фирмата не е с предмет на дейност -оценител. Не открихме да членува и някоя от браншовите организации на оценителите. Опитахме се да се свържем с неин представител на оставения в регистъра номер, но той се оказа непълен. Компанията няма и активна интернет страница, на която да открием контактите й.

Какво още ни направи впечатление в обществената поръчка?Вторият етап на проекта, който не присъства при кандидатстването по европейската програма е на стойност 331 990 лв. без ДДС и включва 11 дейности. Една от тях е доставка и полагане на асфалтобетон – 4 см. Въпросния асфалт, с който зам.-кметът Желев обясни поскъпването. Нужното количество от 2238 кв. метра се оказва, че в офертите на двете фирми е с единична цена от 90 лв. без ДДС. Решихме да проверим колко би ни взел произволно избран строител за циментиране на същия участък. Помолихме да ни изпратят ценово предложение.

Освен стоителя, оказва се, че няколко месеца по-рано самата община Раднево по друга обществена поръчка е смятала асфалтирането на улици в града на цена от около 25 лева на кв. метър. Кое налага асфалтирането на алеите в парка да се окажат близо 4 пъти по-скъпи не става ясно. Екипът ни обаче остава на разположение на общината, ако желаят да обяснят разликите.

Към видеото КЛИКНЕТЕ ТУК!

Източник: https://eurocom.bg/


image0 (9K)