Обществени поръчки, международни схеми, научни проекти. ОЛАФ освети злоупотребите с евросредства

Манипулиране на обществени поръчки, трансгранични схеми и все повече опити за злоупотреби със средства за научни изследвания. Това са част от констатаците в доклада за работата на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ (OLAF) през 2019 г.

Службата отчита, че миналата година е завършила 181 разследвания и е издала 254 препоръки към националните власти на държавите членки и към органите на ЕС. Препоръчано е връщането на 485 милиона евро в бюджета на ЕС и е сложено началото на нови 223 разследвания.

„Ние следим тенденциите при измамите и се адаптираме към непрекъснато променящите се схеми и модели, които целят да се възползват от парите, които Европа предоставя за постигане на своите приоритети“, казва генералният директор на ОЛАФ Виле Итала.

„Успехът на OLAF е от решаващо значение за Европа, защото вниманието на измамниците сега се насочва към бюджета за 2021-2027 г., който е 1.8 трилиона евро, предназначени да подпомогнат възстановяването на Европа от пандемията от COVID-19“, допълва той.

Европейската служба за борба с измамите е орган на ЕС, който работи за откриването, разследването и прекратяването на измами със средства на ЕС. ОЛАФ започва разследвания, когато получи информация за това – най-често при сигнал от националните власти, които отговарят за управлението на парите от европейския бюджет. Организацията приема и сигнали от граждани и организации.

OLAF е административна и разследваща служба и може само да дава препоръки какви действия да бъдат предприети от ЕС или националните власти в резултат на нейните разследвания. Те могат да бъдат финансови, като службата препоръчва възстановяване на средствата, с които е било злоупотребено; съдебни, ако има данни за престъпление; дисциплинарни за служители в нарушение и административни – когато се смята, че има нужда от промяна на процедури, при които има риск от измами.

В доклада се посочва, че през 2019 г. са приключени седем разследвания за злоупотреба с еврофондове в България, като по седем от тях са дадени препоръки към българските власти.

В периода между 2015 и 2019 г. властите в България са съобщили на европейската служба за открити 1126 нередности при усвояването на средства от европейските фондове, като финансовото им въздействие е оценено на 1.7% от всички дадени средства.

Европейската служба за борба с измамите е направила препоръки по 20 разследвания, като финансовите, т.е. средствата, с които е злоупотребено и трябва да се върнат, са 0.33%.

В държави като Франция, Германия, Гърция, Италия, Португалия, Румъния и Италия броят на нарушенията, открити от националните власти и докладвани на OLAF е значително по-висок.

България не е предприела действия по 10 от дадените препоръки от службата между 2015 и 2019. От тези, по които са предприети действия по съдебен път, само в един от случаите се е стигнало до осъдителна присъда, отчита OLAF.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)