ПГ по архитектура, строителство и геодезия „Лубор Байер“ отново реализира проект по програма Еразъм+

През изминалата учебна година Професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Лубор Байер“ за пореден път реализира проект по програма Еразъм+

Ключова дейност 1, „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Професионално образование и обучение“ на тема „Ориентирани към успеха“. Проектът бе изпълнен съвместно с партньорската организация Europroyectos, Гранада, Испания и включваше мобилност на преподаватели и ученици.
Групата от девет учители осъществи работни посещения с Фондацията за професионално развитие в строителния сектор, две професионални училища, както и среща с представители от Клъстера за устойчиво строителство в Андалусия. Обсъдиха се възможности за бъдещи проекти с представители на Фондацията за професионално развитие.

Учениците бяха разпределени на стаж в строителни и геодезически фирми, част от дейностите на които се извършваха в стария арабски квартал Албаисин в Гранада, включен в Списъка за световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
Учениците от специалност „Геодезия“ работиха в две от водещите геодезически фирми в областта. Работата им включваше както полски измервания, така и обработване на данни и работа с компютърен софтуер в чудесно оборудваните офиси на фирмите.
Организаторите бяха предвидили една изключително наситена културна програма, която включваше екскурзии до Севиля и Кордоба, градове от област Андалусия, представляваща културна съкровищница с богата история, датираща от хилядолетия, съхранила безброй паметници от различни цивилизации.

Екскурзията до Гибралтар и срещата с маймуните от вида маготи без съмнение също ще остави прекрасен и забавен спомен у учениците.

В свободното време участниците посетиха катедралата в Гранада, два от манастирите, къща музей, представяща историята и архитектурата на града през различните епохи и перлата на Гранада, величествения замък Аламбра.
Изключителен интерес и искрено въодушевление предизвика Паркът на науките, където учениците и учителите можеха да видят, експериментират и да се забавляват с различни неща от областта на техниката, медицината, музиката и дивата природа.


Резултатите от реализирания пореден проект на гимназията бяха представени на специална конференция в залата на библиотека „Захари Княжески“. Участниците запознаха аудиторията с дейностите по проекта и с реализирането на мобилността в испанския град Гранада. Официално бяха връчени Европас сертификатите на учениците и учителите, участвали в проекта.
Следващата стъпка в тази посока е новият спечелен проект на гимназията „По-добри в професията чрез мобилност“. Той ще се осъществи през следващата учебна година, като възпитаници на училището ще проведат своята практика в Брага, Португалия, а група от учители ще участват в семинар и професионални визити в Портсмут, Великобритания.


image0 (9K)