Обсъждат промени в имунизационния каледнар на България

Промени в имунизационния календар на страната обсъждат здравните власти. Въвеждане на ваксина срещу варицела и по-малко имунизации срещу туберколоза и пневмококи са част от идеите. Това обясни в сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

[ad id=“225664″]

Според него с варицела у нас се заразяват между 5 и 7 хиляди деца годишно. При тях болестта протича сравнително леко, но макар и рядко се наблюдават усложнения.

Вирусът може да засегне и възрастни, които не са придобили имунитет – при тях болестта протича тежко и може да доведе до сериозни усложнения.

[ad id=“263680″]

Д-р Кунчев обясни, че 17 държави в Европа са включили ваксината срещу варицела в задължителните имунизации. У нас много родители са се интересували от възможността да предпазят децата си.

Ваксината няма регистрация и разрешение за употреба у нас и може да бъде включена най-рано през 2020-та.

[ad id=“237001″]

„Достъпът до ваксини е много труден. Ако ние сега кажем – да искаме, не можем да получим количества от производителите, нито тази, нито следващата година. Тъй като залагането на производство на ваксини е много по-рано във времето. Има възможност тя да бъде въведена, като препоръчителна по схемата на някои други ваксини, с които работим. Знаете – рак на маточната шийка или ротавирусната ваксина. Така, че да я правят, тези които желаят, но да има възможност държавата да я реимбурсира. Това е също един, така демократичен начин на въвеждане“ казва д-р Ангел Кунчев, главен, държавен здравен инспектор.


image0 (9K)