Обсъждат няколко кандидатури за нов европейски комисар от България

Новият български европейски комисар може би ще бъде посочен едва в началото на следващата година. Това твърди европейското издание на сайта от САЩ – „Политико“ (politico.com).

От изданието се позовават на източници, „запознати с търсенето“ на кандидат за еврокомисар от България. „Политико“ цитира няколко възможни кандидати – министрите в оставка на правосъдието Екатерина Захариева и на регионалното развитие Лиляна Павлова. За поста се коментирали и имената на заместник управляващия директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции Илияна Цанова, както и на българския представител в Европейската сметна палата Илиана Иванова.

Цанова е уточнила пред „Политико“, че не е водила официални разговори по този въпрос, а Иванова – че не е свързана с никакви разговори по тази тема.

Изданието коментира, че оставката на досегашния български еврокомисар Кристалина Георгиева е „причинила главоболия“ на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той вече обяви, че досегашните отговорности на Георгиева ще бъдат поети от еврокомисаря Гюнтер Йотингер.

Досега Йотингер отговаряше за цифровизацията и предстои да бъде определено кой ще поеме този ресор. „Политико“ пояснява, че въпросът би се разрешил лесно, ако България посочи кандидат с грамотност в областта на цифровизацията, но няма силни фигури в тази сфера. Поради това нашата страна би предпочела да излъчи еврокомисар по въпросите на регионалната политика. В момента за този ресор в Европейската комисия отговаря румънката Корина Крецу.

„Политико“ пише, че изглежда следващият български еврокомисар ще бъде определен от служебно правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев. Кристалина Георгиева ще напусне Европейската комисия най-късно на 31 декември, отбелязва БТА.


image0 (9K)