Обсъдиха предварителния проект на новия общ устройствен план на Община Стара Загора

Публично обсъждане на предварителния проект на нов Общ устройствен план на община Стара Загора.

На основание чл. 127, ал. 1 от Закона за устройство на територията и чл. 21, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на екологична оценка, вчера в зала „П.Р.Славейков“ се проведе публично обсъждане на предварителния проект на нов Общ устройствен план на община Стара Загора.

По време на него д-р арх. Мила Никифорова и арх. Георги Митрев – управител на фирма “Агора-66″ ООД, част от проектантския колектив, представиха своята концепция за устройствено и икономическо развитие на Община Стара Загора. На срещата присъстваха също гл. архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева, секретарят на местната администрация Делян Иванов, председателят на Общински съвет Мария Динева, общински съветници, архитекти и граждани.

В презентацията си арх. Мила Никифорова изтъкна предимствата на Община Стара Загора за икономическо развитие като подчерта благоприятното географско разположение като пресечна точка на национални и трансевропейски транспортни коридори, както и част от източния трансбалкански културен коридор. Сред предимствата е и комбинацията на равнинен и планински терен, термални извори, богато културно наследство, процесите на разширение на производствените зони. От проектантския колектив допълниха, че Стара Загора е град от второ ниво, което допринася за очакваното балансирано развитие на национално ниво.
Пред присъстващите бяха съобщени и проблемите и ограничителите на икономическото и пространствено развитие, като прекомерна концентрация на производствени обекти в града, липсата на промишленост по селата. „Над 85 % от населението на общината живее в града, а някои села се обезлюдяват“, категорична е арх. Никифорова. Насоките, които начертава новият ОУП включват изграждането на шест селищни групи и формиране на т.нар. вторични центрове. Сред проблемите беше допълнен и очакваният демографски спад.
Част от концепцията на плана включва развитие на нови индустриални зони и жилищни квартали, както и подобряване на главната улична мрежа. Предвижда се разделяне на селата в шест групи, където да бъдат изградени вторични градски центрове. Производствените центрове в селищата запазват местоположението си (стопански дворове), а като акцент са минералните извори в селището Старозагорските бани като там се предвижда и изграждане на тематичен парк. В проекта за нов ОУП се предвижда селищата да станат част от метрологията на Стара Загора. От думите на арх. Никифорова стана ясно, че част от селата, които се намират в непосредствена близост до общинския център все повече се свързват с него.
След проведени срещи и анкети с кметовете и кметските наместници на села от общината и направен обстоен обход на всички 51 села, проектантите предвиждат още зони за развитие на селските райони с предложение за нови общински пътища между тях. Представени бяха и пет туристически маршрута за града и отделните села.

На срещата беше обсъдено бъдещото развитие на общината с две нови връзки с АМ „Тракия“ – при село Калояновец и по пътя за Раднево. Представени бях предложения за изграждане на нови общински пътни връзки, които да допринесат за разширение на границите на града и по- бързото и удобно придвижване на гражданите.
Концепцията за пространственото развитие на Община Стара Загора включва основните индустриални мощности да продължат да се развиват в общинския център като постепенно ще продължат да се разсредоточават главно в нейната равнинна част по пет основни комуникационно-транспортни направления. Приоритет ще се даде на зони за високотехнологични производства, свързани с развитието на града като национален и регионален научно- образователен и университетски център. Производствените дейности на планинските селища ще запазят своя характер на разпръснато ситуиране в непосредствена близост до съществуващата селищна мрежа. „Нарастването на урбанизираната територия предвидихме да бъде в източна и западна територия, както и към селата Могила и Калояновец“, заяви проектантският колектив.
Присъстващите бяха запознати и с Доклада за екологична оценка на плана за ОУП. Той беше представен от Галина Стоянова. Според направените проучвания природните ценности се опазват. „Инфраструктурата е добре изградена. Всички населени места са водоснабдени с питейна вода“, обясни Стоянова. Тя припомни, че в Община Стара Загора е изградена пречиствателна станция за отпадъчни води, която работи със съвременни съоръжения и има възможност за механично, биологично и третично пречистване. Като се предвижда изграждането на още пречиствателни станции.
По отношение на атмосферния въздух, в част от общината (по-малките населени места), през зимните месеци се отчита замърсяване с ФПЧ10 в резултат на използване на битово отопление.
Галина Стоянова припомни, че има съставена шумова карта на Стара Загора, която показва, че завишени нива на шум имат жилищните кооперации, които се намират в непосредствена близост до големи булеварди и пътни артерии.
В края на общественото обсъждане присъстващите архитекти и граждани представиха своята визия. Дискусията продължи повече от два часа. Становища и мнения след провеждане на публичното обсъждане ще могат да се депозират на място в деловодството на община Стара Загора: всеки работен ден от 08:30 до 17:30 ч. в сградата на Община Стара Загора, бул. „Цар Симеон Велики” № 107 до 29 октомври.
Предстоят съгласувателни процедури в заинтересовани централни и териториални администрации за Общия устройствен план на общината.


image0 (9K)