Област Стара Загора е в дифузна фаза на разпространение на коронавирусната инфекция

Към 00 часа на 12.08.2020 г. от общо 116 изследвани проби по метода PCR, на територията на област Стара Загора са установени 11 положителни за коронавирусната инфекция лица, от които 8 са със симптоми.

Няма хоспитализирани. Отчита се епидемиологична връзка единствено между две лица, които са имали контакт в домашни условия. Не са установени положителни проби на хора до 18-годишна възраст.
Към 15:00 часа на 11.08.2020 г. са хоспитализирани 16 пациенти от област Стара Загора с доказана инфекция COVID-19 в Клиника по инфекциозни болести към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” АД – Стара Загора. В интензивно отделение е хоспитализиран един пациент.
РЗИ – Стара Загора акцентира вниманието си върху социалните домове в областта. През изтеклата седмица и в началото на тази седмица са изследвани с бързи тестове настанените в Дома за възрастни хора с физически увреждания в Стара Загора. При установен един положителен резултат е направен контролен PCR тест, който е с отрицателен резултат.
През изминалата седмица при изследване на дете, контактно на лице с положителен резултат в семейството, по метода PCR се установява, че и то е с положителен резултат за новия коронавирус. Детето посещава ведомствено детско заведение към Министерството на отбраната. Съобразно компетенциите на РЗИ са издадени предписания за поставяне под карантина на 23 контактни лица в детското заведение.
Експертният съвет по епидемиология към РЗИ – Стара Загора споделя становището на Националния оперативен щаб и счита, че област Стара Загора е в дифузна фаза на разпространение на коронавирусната инфекция.

Под карантина към 0:00 часа на 12.08.2020 г. са 343 лица на територията на областта. Общият им брой от началото на епидемията е 9150. Общият брой на положителните случаи за област Стара Загора е 318.


image0 (9K)