“Обичаме те”. Какво се случи за година след разследването “Война за трупове”

Междувременно “Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП” подписаха миналата година нови договори за още 30 млн. лв. за обезвреждане на животински отпадъци до края на 2020 г.

Една година мълчание. Това е видимият резултат от незабавната проверка в Агенцията по храните, която прокуратурата разпореди по повод разследването “Война за трупове”.

Проверката беше наредена на 8 август 2019 г. от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Той поиска специализираната прокуратура да установи дали има изтичане на 30 млн. лв. към две фирми, занимаващи се с изгарянето на животински отпадъци. Парите са част от нотифицирана държавна помощ от 90 милиона лева за периода 2015-2020 година.

Разследването показа как почти 30 милиона лева са изхарчени от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за обезвреждане на животински трупове от март 2018 г. досега. Парите отиват само в две фирми, на които е платено за рекордни количества обработена трупна маса, и то с мобилни инсинератори, чийто капацитет е в пъти по-нисък от този на екарисажите.

I „Своевременно информация“

Преди година прокуратурата обяви, че ще провери всички документи по обществените поръчки, договорите по процедурите за пряко договаряне с фирмите, собственици на мобилни инсинератори, извършените плащания, как се упражнява контрола, както и какъв е капацитета на инсталациите.

Четири дни по-късно ръководителят на специализираната прокуратура Димитър Петров заяви, че Агенцията за държавна финансова инспекция също ще прави проверка.

По повод наредената акция беше съобщено, че “пресцентърът на ПРБ (Прокуратура на република България – б.р.) ще предоставя своевременно информация за резултатите от проверката и за последващите действия на прокуратурата”. До този момент няма никаква информация, както за действията, така и за резултатите на прокуратурата по тази акция, въпреки отправените три запитвания в рамките на една година.

Разследването “Война за трупове”, излъчено с подкрепата на Антикорупционния фонд, разкри, че през 2018 г. БАБХ възлага чрез директно договаряне на фирмите “Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП” да обезвреждат животински отпадъци. Към онзи момент те разполагат с три мобилни инсинератора с ограничен капацитет и отказват да съобщят тяхното местонахождение. Липсва и информация как се контролира платеното количество отпадъци.

         “ В рамките на една година
            двете фирми получават 12 млн.лв.
            по основния договор с БАБХ
            и още над 17 млн.лв.
            допълнително чрез анекси.

В рамките на една година двете фирми получават 12 млн. лв. по основния договор с Агенцията по храните и още над 17 млн. лв. допълнително чрез анекси. Мотивите са, че “през 2018 г. са възникнали обстоятелства, свързани с извънредната и усложнена епизоотична обстановка в страната по отношение на болестта чума по дребните преживни животни, проникването на африканската чума по свинете и птичия грип”. В същото време инсинераторите не бяха използвани нито веднъж в ликвидирането на която и да е от посочените епидемии.

От БАБХ отказват информация колко пари и за какво количество плащат, защото според тях тя не е от обществен интерес. Но от публично достъпни документи може да се пресметне, че само за 34 дни в края на 2018 г. са изгорени 2700 тона животински отпадъци – при средно месечно количество за цялата страна през годините от 700 тона и при капацитет на всеки от инсинераторите от 8 тона на денощие. Правилата на аритметиката не помагат в случая.

I Къде отиват парите

Съдружници в “Еко БГ СЖП” са Димитър Манджуков и Димитър Димитров.

Собственици на “Син кръст 2016” са Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров. Според Търговския регистър Лазаров е бил управител на “ВОЛФ-96”, представител на ДИТЦ и “Чистота София”. Името на Лазаров стана известно покрай кризата с боклука на столицата преди повече от десетилетие, когато той е управител на фирмата-концесионер “Новера”.

Междувременно се появиха свидетелства, че премиерът Бойко Борисов се познава със семейството, което е собственик на “Син кръст 2016”.

         “ От кадъра се вижда,
            че двете момичета се намират
            в дома на министър-председателя
            Бойко Борисов. Домакинът ги e
            прегърнал и позира с тях
            пред камината си.

За рождения ден на премиера той е поздравен със статус във Фейсбук: „Обичаме те и винаги ще бъдеме до тебе Благодарим ти за всичко и че и ти винаги си с нас и не ни оставяш !!!“, придружен от снимка, на която са близначките Габриела и Гергана Лазарови. Те са дъщери на собствениците на “Син кръст 2016”. От кадъра се вижда, че двете момичета се намират в дома на министър-председателя Бойко Борисов. Домакинът ги e прегърнал и позира с тях пред камината си (позната от снимки, които Борисов е публикувал от дома си – б.а.).

Заради снимката, Свободна Европа попита министър-председателя познава ли собственика на фирма „Син кръст 2016“, както и в какви отношения е със семейството му.

Според отговора от правителствената информационна служба, премиерът Борисов, в качеството му на кмет на София, „се е запознал с Борислав Лазаров във връзка с предизвиканата криза с боклука в столицата, която се случи през 2009 година“. Тогава Борисов прекрати договорите с фирмите „Чистота-София“ и ДИТЦ, собственост на „Новера“, които чистеха по-голямата част от софийските райони.

„Извън проблема с боклука, който отдавна е решен, премиерът Борисов няма и не е имал никакви други отношения с Лазаров и семейството му“, отговориха от пресцентъра на Министерския съвет.

След като получиха скрийншот от публикацията на Габриела Лазарова във Фейсбук, Борисов уточни, че снимката е направена в резиденция „Бояна“, където „момичетата са отишли да изкажат благодарност“ за негова намеса, след като дъщерите на Лазаров „са били с опасност за живота след много тежка катастрофа през 2017 година“.​

„Премиерът Борисов е оказал съдействие на мястото на инцидента да бъде изпратен незабавно пожарен автомобил, който да разреже ламарините и да спаси пострадалите“, обясниха тогава от пресцентъра на Министерския съвет.

Оказа се обаче, че към датата на катастрофата Борисов не е бил премиер, защото това се е случило на 16 април 2017 г., когато третото правителство на ГЕРБ още не е сформирано и на власт е служебният кабинет на Огнян Герджиков, назначен от президента Румен Радев.

Въпреки това, според отговорите на правителствената информационна служба, Борисов „получава ежедневно и денонощно информация за всеки случил се инцидент“ и може в конкретния случай да „окаже съдействие на мястото на инцидента да бъде изпратен незабавно пожарен автомобил, който да разреже ламарините и да спаси пострадалите“.

На въпрос в какво качество се случва това, от Министерския съвет отговориха, че получаваната информация от дежурния по МВР и изпращането на помощ Борисов е направил в качеството му на „лидер на най-голямата партия спечелила изборите на 26 март 2017 г. и номиниран за министър-председател“.

Една година по-късно прокуратурата не е отговорила на нито едно от трите запитвания за резултата от проверката.

Междувременно “Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП” подписаха миналата година нови договори за още 30 млн. лв. за обезвреждане на животински отпадъци до края на 2020 г.

Проверка в Търговския регистър показва, че от юни 2020 г. собственик на “Син кръст 2016” е фирмата “Еко Инвест България” ЕООД.

Генка ШИКЕРОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)