Обзело ви е мрачно настроение? Победете го с тези 3 трика

Серотонинът е вещество, което се синтезира в мозъка. Действието на серотонина усещаме в промяната на настроението си и по начина, по който мислим.

Когато човек е под стрес, болен или се чувства недоволен от себе си, количеството на  серотонин е ниско. Производството на серотонин зависи от начина на хранене, което означава, че целенасочено можем да променим количеството на ценното вещество в мозъка и да подобрим настроението си. Как?

1.Храни с високо количество на белтъчини – телешко, пилешко, риба, млечни продукти и други продукти.

2.Физическите упражнения значително повишават количеството на серотонин в организма. Способността да се концентрираме и доброто настроение зависят от производството на ендорфини, които имат свойството да стимулират серотонина в организма. Ето защо ежедневните физически упражнения създават условия да сме с настроение постоянно.

3.Слънчева светлина –  много важен фактор, спомагащ за повишаване на синтеза на серотонин и съответно на настроението ни, което частично обяснява мрачното ни настроение през зимата и постоянна облачност. Краткостта на деня допълнително допринася за влошаване на емоционалното ни състояние. Срещу сезонните емоционални  разстройства помагат разходките в слънчевите, макар и студени дни.


image0 (9K)