Обещанието е спазено! За първи път в Стара Загора малчуганите произнесоха „Клетва на първокласника“. Най-старото училище в града прие предизвикателството (СНИМКИ)

135-ят випуск на най-старото училище в Стара Загора НУ“Димитър Благоев“ на днешния 15 септември прекрачи прага на знанието! Оттук по пътя на буквите и на уроците за живота са тръгнали поколения старозагорци. Акарджанското училище, както се е наричало то, отваря врати на 1 август 1883 г. и не напразно един от братята Страшимирови го нарича „Оксфорд в Южна България“.

u4ebna_godina_2017_dimitar_blagoev (3)Днес е празник! И в НУ „Димитър Благоев“ той се отбелязва подобаващо година след година, защото първолаците – малките слънца на България пристъпват в класните стаи с разтуптени сърчица. В очите им се чете неподправена искреност, надежда, известен страх от неизвестното, но те трябва да знаят, че колективът на училището ще ги обгърне с внимание и много обич.

Днес две паралелки малки врабчета изпърхаха през школната врата, за да влязат и седнат на своите първи чинове. Старата сграда на училището е толкова слънчева, приветлива и сякаш усмихната за своите нови „заселници“. 1 А и 1 Б гледаха с интерес малко по-големите ученици, които искрено се забавляваха в празничната програма по откриването на учебната 2017/2018 година. Толкова малко училище и толкова здрави български традиции! Красиви мажоретки, танцуващи народни хора, латино, пеещи, рецитиращи, усмихнати и заредени деца поздравиха първокласниците със своите изпълнения. Тук беше и непокорната Пипи Дългото чорапче, която създаде много настроение във всички присъстващи. Солови изпълнения на невероятните Милица Тодорова и Петър Венчарски предизвикаха бурни аплодисменти. Талантливи деца и грижовни учители!

Повечето изяви на учениците са подготвени по проекта „Твоят час“, каквато е и групата по туризъм, която изпя няколко планинарски песни.

u4ebna_godina_2017_dimitar_blagoev (6)Официални гости на откриването на учебната година бяха проф. Петър Петров, декан на Педагогическия факултет в Тракийския университет, Иван Аяров – председател на читалище „Климент Охридски“ и г-жа Искра Иванова от Общинска администрация, която прочете поздравителен адрес от кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Но какво ново и за първи път в Стара Загора се случи днес в двора на най-старото училище в града? По инициатива на ЗАРАТА в началото на 2017-та се свързахме с директора на НУ „Димитър Благоев“ г-жа Жана Минчева и провокирахме нейното иноваторско мислене. На 2 март 2016, по идея на проф. Елена Налбантова и по текст на поетесата Ники Комедвенска, в сливенското училище „Д-р Ив. Селимински“ за първи път беше произнесена „Клетва на първокласника“.

Клетва на първокласника

С науката – напред по пътя нов!

Със знание да расна аз свободен!

То с мъдрост ме дарява и с любов

и светлото му слово ще ме води.

Заклевам се, дори и в труден час,

най-святата ми мисъл да е тази:

с делата си и с думите си аз

България в сърцето си да пазя!

Г-жа Минчева веднага прие предизвикателството и на днешния ден за първи път в Стара Загора малките първокласници на НУ „Д. Благоев“ тържествено я произнесоха.

jana_min4eva

u4ebna_godina_2017_dimitar_blagoev (15)И всичко това под крилото на целия колектив на училището. Приветствието на г-жа Минчева към учениците беше последно, защото нейна е привилегията да бие първия звънец и да плисне водата от менчето пред малките крачета на първокласниците, влизащи в школото под топлите думи „Добре дошли!“. Малчуганите преминаха през символичната цветна шестица, нарамили все още празните ученически раници, а в стаите ги очакваха много подаръци като за истински ученици.

Ние от екипа на ЗАРАТА пожелаваме „На добър път, деца! Бъдете здрави и умни! И както се казва в Клетвата – Носете България в сърцата си!“

u4ebna_godina_2017_dimitar_blagoev (1)


image0 (9K)