ОБЕДИНЕНИЕТО Е НЕОБРАТИМО – Елена Кирчева, зам.-председателка на парламентарната група на БЗНС във ВНС

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Стара Загора” брой 37, 1991 г.
Елена Кирчева, зам.-председателка на парламентарната група на БЗНС във Великото народно събрание, пред в. „Стара Загора“
ОБЕДИНЕНИЕТО Е НЕОБРАТИМО
-Госпожа Кирчева, какво бихте казали на тези, които проявяват нетърпение и настояват парламентарните избори да се проведат непременно през месец юли?
-Като имам предвид, че интервюто е за вестник „Стара Загора“, аз искам най-напред да поздравя неговите многобройни читатели и да кажа, че това нетърпение е обяснимо. Но то скоро ще намери своя реален израз, Великото народно събрание и неговата конституционна комисия са готови с проекта за конституция и аз вярвам, че в най-скоро време ще започнем да гласуваме проекта. При това разрешение на нещата на мен ми се струва, че до края на юни ще можем да приемем конституцията и ще вземем решение за своето саморазпускане, за да могат през септември да се проведат парламентарните избори. Великото народно събрание е в очите на цялата наша общественост. Към него се отправят много упреци, че не работи ефективно, че понякога се бави с излишни или с ненужни въпроси. Но аз искам да кажа, че всички ние в тази една година научихме много за демокрацията, изобщо за парламентарната демокрация. И може би това, че Великото народно събрание започна трудно, е израз точно на времето, в което живеем, на тоя преход към демокрация.
Неведнъж Вие, а също така и депутати от Вашата парламентарна група, сте заявявали, че държите да бъдете една силна центристка партия в условията на ярко изразена поляризация на политическите сили. В същото време вие виждате мястото си само и единствено в блока на опозицията. няма ли опасност по такъв начин да загубите своята самостоятелност, да загубите много свои съмишленици?
-Ще ви отговоря, като започна отзад напред. Смятам, че няма да загубим своята самостоятелност, тъй като никога, никога след 36-я извънреден конгрес на БЗНС, пред членовете на БЗНС, пред ръководството на БЗНС, пред Управителния съвет не е стоял въпросът за това, да бъде или не БЗНС самостоятелна партия. Този въпрос за нас веднъж завинаги е категорично решен. Ние сме, ние ще бъдем, дай боже, самостоятелна партия. Ние сме против това, когато и да било да се случи унизителното от нашето минало подчинение на която и да е партия. така че това е нашата основна линия на самостоятелна политика. И ако ми позволите в потвърждение на това ще кажа, че участието на БЗНС във временните управи е израз точно на правилната ни политика. Сега се връщам към началото на Вашия въпрос. Дали не бихме се отклонили от центристката политика, която бихме искали да провеждаме, с това, че смятаме да принадлежим към опозицията. Не, ние не се отклоняваме. Затова, защото след тези десетилетия на тоталитарна система в България, сега мястото на всички, които са против тоталитаризма, е на отсрещната страна. И аз бих дала за пример двете обособени парламентарни групи в рамките на БСП – депутатите на националното съгласие, в която участвува известният художник Борис Димовски, и другата група, „Платформа към Европа“. Нима те не са на страната на опозицията? Те са на страната на опозицията и тя затова се нарича единна, срещу тези тоталитарни структури, които в продължение на десетилетия доведоха България до тая, бих казала, жалка картина на съществувание на хората ни сега.
-Мисля, че няма да ми се обидите, ако кажа, че хората вече не вярват в обединяването на БЗНС и БЗНС „Никола Петков“. А защо е така, вие най-добре знаете. Не се ли дължи това на факта, че съвсем неприемливи са гледните точки на двата съюза?
-Аз разбирам вашето разочарование, което се съдържа в констатацията Ви, разбирам разочарованието и на другите хора, които биха желали обединението. Но аз съм оптимист и смятам, че БЗНС рано или късно ще бъде единен, защото какво може да раздели две партии, две различни формирования в момента, но с единни цели, единни идеали, единни принципи. Това, че към конкретни стъпки не се пристъпва, ми се струва, че не е съвсем вярно, защото аз ще ви посоча декларацията за обединение, подписана от депутатите на БЗНС и БЗНС „Никола Петков“. Искам да кажа, че парламентарната група на депутатите на БЗНС „Никола Петков“ наброява 30 души, от тях 22 подписаха декларацията, а от нашата парламентарна група, наброяваща 16 човека, всички я подписаха. Така че обединение ще има. Аз съм оптимист и това е нашата мечта. Считам, че България ще дочака и този ден, когато обединението наистина ще бъде прогласено като осъществило се.
-От думите Ви разбирам, че депутатите от Великото народно събрание са узрели за това обединение. Може ли да се каже същото и за ръководствата на двата съюза?
-Ръководствата са ръководства именно за това, за да определят политиката на една партия. Това е принципно положение. Но искам да подчертая, че ръководството на БЗНС никога самоцелно и самоволно не е определяло политиката на партията ни. Ние се вслушваме в нашите членове, получаваме много писмо от двата съюза по места, които практически са извършили обединението. В много населени места в страната те действуват всъщност заедно.
Въпросите зададе Ради РАДКОВ


image0 (9K)