Обвиниха майката на Банев за счупен врат при катастрофа

Майката на бизнесмена Николай Банев – Мария Банева, е привлечена като обвиняема за причиняване по непредпазливост на средна телесна повреда при катастрофа, съобщиха от Районната прокуратура в Харманли.

Обвиняемата е управлявала „Ауди А6“ по бул. „Цар Освободител“ в града, като на кръстовището с ул. „Алеко Константинов“, отнела предимство на движещия се по улицата „Фолксваген Голф“, шофиран от И.И. (на 20 г.). След удара фолксвагенът продължил движението си по улицата и се е ударил в пътна метална врата на дом и паркирано „Субару“.

След катастрофата младият мъж е откаран за оказване на медицинска помощ, при което се установило, че има счупване на шиен прешлен на врата, каквото е и заключението на съдебно-медицинската експертиза. Мария Банева не е пострадала.

Какво показва разследването

Според съобщение на прокуратурата, 78-годишна жена с инициали М.Б. е нарушила правилата за движение по пътищата на 2 юли миналата година. Тя причинила на 20-годишен мъж травма, изразяваща се в трайно затрудняване движението на врата от счупване на шиен прешлен – престъпление по чл. 343 ал. 1 буква „Б“ предл. 2 във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК, уточняват от държавното обвинение (причиняване на тежка или средна телесна повреда; наказуемо с лишаване от свобода до четири години за тежка телесна повреда и до три години или пробация за средна телесна повреда).

Досъдебното производство по случая е било образувано на 2 юли 2018 година, като по него са били извършени множество процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, на пострадалото лице. Изготвени са били автотехническа и съдебно-медицинска експертизи, като след представяне на заключенията им на разследващия орган, миналия месец са били предприети действия за привличане в качеството на обвиняема на предполагаемата виновна. Спрямо нея е била взета мярка за неотклонение „подписка“.

Предстои предявяване на материалите на страните по делото и внасяне в съда, се казва в съобщението на прокуратурата.

Мария Банева е стар клиент на прокуратурата

Майката на Николай Банев е обвиняема за участие в организирана престъпна група по делото за пране на пари срещу сина й Николай Банев и съпругата му Евгения. Тя бе пусната под гаранция от 10 000 лева.

Пред бТВ преди месец Мария Банева заяви, че не знае какво е ОПГ (организирана престъпна група) и никога не участвала в престъпна дейност. Жената отбеляза, че отношенията със сина ѝ са духовни и го сравни с поета и революционер Христо Ботев.

Това обвинение, като че ли е абсолютно формално, защото в живота си съм работила само в областта на културата, целия ми стаж и никога не съм се занимавала с някакъв друг бизнес, каза Мария Банева.

Във връзка с бизнес дейността на сина й, тя каза, че „във времето се вижда, само че този процес е изключително сложен – първо на приватизацията, законово направена, след когато предприятията не можеха да работят. Това съм го наблюдавала, това е нормално, всеки жив българин наблюдава тези процеси“. Тя изтъкна, че със сина си „общо взето“ не разговарят за това. Живея в Хасково, отивам, помагам за децата, така – може да поседнем, той да посвири на пианото, много интимно говорим, сподели Мария Банева, пише Дир.бг.


image0 (9K)