Обвиниха бургаски бизнесмен за разораните дюни на „Смокиня“ и го пуснаха

Прокуратурата повдигна обвинения на двама от задържаните за унищожаването на дюните на къмпинг „Смокиня”, съобщи на специална пресконференция апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров.

45-годишният бизнесмен от Бургас Иван Нончев е обвинен в поръчителство на унищожаване на природна забележителност – пясъчна дюна в местността Каваци. 24-годишният багерист Манол Пазвантов е прекият извършител. Третият задържан – 18-годишен ученик, който е бил в багера, не е подведен под отговорност, пише Дир.бг.

„Задържаните са пуснати под парична гаранция. На Иван Нончев е определена парична гаранция от 10 000 лв., а гаранцията на Пазвантов е 2000 лева. Нончев не се признава за виновен. Не можем да приемем обяснения от типа: „Не знаех, че това е защитена територия“. Ще се проверява дали концесионерът на плажа е знаел за случилото се, няма доказателства дали е знаел. Нончев се е афиширал, като човек, който притежава този парцел. Той казва, че е собственик на караваната“, допълни прокурор Петров.

Наказанието за унищожаване на дюни е до 3 години затвор и глоба.

„Разораването на дюните е станало в следобедните часове в петък, не можем да установим очевидци. От петък до неделя нямахме нито един сигнал някой да е видял багери“, заяви директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас комисар Калоян Калоянов.

Според прокуратурата багеристът е питал Иван Нончев дали няма да стане някоя беля, но той им е казал, че няма.

Дюните са заравнени със самоходна машина, без регистрационен номер. Междувременно Министерството на околната среда и водите и Министерството на туризма започнаха проверка каква част от природната забележителност е увредена. Резултатите се очакват до края на деня.


image0 (9K)