Обвинител №1 категорично отказва да се оттегли от поста си

Категорично няма да подам оставка, защото си върша работата. Това заяви главният прокурор Иван Гешев, помолен да коментира призива на президента, както и на протестиращите за неговата оставка.

Обвинител №1 бе в Сливен и Шивачево заради мащабна спецакция на прокуратурата срещу битовата престъпност и разкрит случай на изнасилване на възрастна жена от 19-годишен младеж.

„Продължавам борбата с мафията и битовата престъпност. Работя за хората. Ако ме харесват, това означава, че не си върша работата. А тя е свързана с това да има правосъдие и справедливост, тя е в интерес на българските граждани“, допълни Иван Гешев, цитиран от dnes.dir.bg.

Той допълни, че допреди половин година никой не е можел да си представи, че ще бъдат разследвани хора като Васил Божков, Арабаджиеви, Баневи, министри, съветници, шефове на агенции и др. По думите му в България вече няма недосегаеми, никой не е над закона и подходът на прокуратурата ще бъде еднакъв към всички.

„Подкрепям справедливия гняв и искания на българските граждани“, каза още Гешев, но допълни, че част от протестиращите са платени и организирани от лица с емблематични прякори, от олигарси с милиарди, от политици, защитаващи политическото статукво. Той изрази тревогата си, че при предизвикани на протестите безредици могат да пострадат и обикновени хора.

Иван Гешев отказа да коментира оставките на трима министри от правителството, защото това са политически въпроси и решения. Той заяви, че Прокуратурата ще работи с МВР по същия начин, като си взаимодействат в рамките на закона и описа министъра на вътрешните работи Младен Маринов като професионалист, станал нетипичен политик.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов също отказа да коментира кадрови промени, но бе категоричен, че МВР продължава да работи, като основната цел е запазване на гражданския мир. Той призова отново хората, излезли на протест, да се разграничат от провокаторите.

Главният прокурор заяви, че към момента има над 20 процента спад на битовата престъпност, а целта на прокуратурата е нивата да са по-ниски от тези в края на миналата година. Като добър пример за работата на прокуратура и полиция той посочи намаляването на телефонните измами, чийто спад на годишна база е близо 40 процента.

Престъплението в Шивачево е било извършено в неделя, като 19-годишен младеж след употреба на алкохол е изнасилил 87-годишна жена. Той е задържан за постоянно в ареста, има криминална регистрация за кражба.

На територията на областта са образувани досъдебни производства срещу организирана престъпна група от десет души в котленското село Градец за лихварство и силови действия.

Главният прокурор изказа своята благодарност за съвместната работа с полицията и служителите на реда, които са били подложени на голямо натоварване по време на извънредното положение и в осигуряването на обществения ред по време на протестите.


image0 (9K)