Обвинител №1: Време е държавата да вземе по-радикални мерки

Сформиран е щаб в прокуратурата, като целта е му е директна и постоянна връзка с кризисния щаб в страната. Той ще следи за спазването на карантината, различни спекулации свързани с медикаменти и предпазни средства и измами. Това обяви главният прокурор Иван Гешев.

„Последните дни чувам много да се говори за икономика. Тя обаче се възстановява, но не така стоят нещата с човешкия живот. За това всички ние трябва да бъдем ангажирани. Ние сме народ, който е минал през много изпитания, ще минем и през тази кризисна ситуация при добра организация и полагане на усилия от всички институции – включително и от прокуратурата. Ние продължаваме да работим, създали сме необходимата организация в цялата страна, за да гарантираме реда и спокойствието. Отделно ВКС осъществява постоянен мониторинг върху контролните органи, от които зависи защитата на здравето на българските граждани. Аз се надявам и мисля, че е време държавата да вземе още по-радикални мерки, които взимат и държави около нас. Всяка институция трябва да работи на предела на възможностите си, за да постигнем успех“, коментира Иван Гешев на извънреден брифинг.

От прокуратурата очакват и гражданите да подават сигнали за нарушения свързани със спекула или други измами, свързани с коронавируса.

„Благодаря на лекарите, които са на първа линия. Те заслужават нашето преклонение. Благодаря и на всички държавни служители. Трябва да сме сплотени да действаме като общество, а не като уплашени индивиди“, заяви още той.

„Пример за по радикални мерки мога да дам – спирането на кабинковия лифт в Банско. Това е нещо, което можем да променим. Трябва да се примирим и да се съсредоточим към това да спасим колкото се може повече хора. Това е приоритет на държавата. Отдавна в цяла Европа са затворени всички зимни курорти“, каза Обвинител №1.

Той заяви също така, че всеки, който е извършил престъпление ще получи наказание, независимо от извънредното положение.

„Основното нещо е спазване на правилата, да загърбим различията и политическото харесване и нехаресване. След като премине кризата можем пак да се върнем към старото положение“, добави още той.


image0 (9K)