Обвиненият за смъртта на Милен Цветков не взимал наркотици, а хранителни добавки

Обвиненият за смъртта на журналиста Милен Цветков Кристиан Николов твърди пред разследващите, че не е взимал наркотици, а е употребявал само хранителни добавки. Това разказа в студиото наНова тв Менко Менков, който е адвокат на близките на журналиста.

„Обвиненият твърди, че е взимал хранителни добавки и в някоя от тях са се съдържали подобни вещества. Това е теза на защитата, която той изразява с обясненията си. Обективните находки след извършването на деянието и експертизите обаче доказват наличието на три наркотични вещества”, каза защитникът. По делото било установено, че в пробите на извършителя е имало три вида наркотици – кокаин, марихуана и амфетамини, като според експертизите те са били приети между 9 и 12 часа преди произшествието, т.е. по време на купон в дома на обвиняемия в нощта преди смъртоносния инцидент. Открита е и интернет комуникация между шофьора и негови приятели, в която обвиняемият коментира действието на различни видове наркотици. „Това означава, че той познава какво представляват и тяхното влияние,“ смята адвокатът

Милен Цветков загина, докато чакаше с колата си на червен светофар край столичен мол. Автомобилът му бе връхлетян от джип с огромна скорост. За това, че умишлено е причинил смъртта му, бе обвинен Кристиан Николов. Той е в ареста от април. Преди дни прокуратурата приключи разследването и започна предявяване на материалите.

„Новото е, че са приключили две експертизи. Едната е комплексната – автотехническа и съдебномедицинска. Тя показва, че обвиняемият се е движил със скорост около 99 км/ч. От нея става ясно още, че няма никакви признаци за опити за спиране на автомобила. Липсва обективна находка за спирачен път”, обясни Менков.

„Интересното в психолого-психиатричната експертиза е, че в нея се казва, че обвиняемият е бил вменяем и може да отговаря за постъпките си в този момент, въпреки че е бил под влиянието на три вида наркотични вещества. Те са способствали вниманието му да бъде разконцентрирано и да допусне грешка при управлението. Но не грешка в правния смисъл на думата, а подценяване на възможностите си, след като е знаел, че е употребил тези наркотични вещества”, посочи още Менков.

Той допълни, че в началото позицията на защитата е била, че не е доказано, че обвиненият е управлявал автомобила. „Това обаче категорично е доказано. Освен всичко друго в обясненията си той не отрича да е шофирал. Има и отпечатъци”, съобщи адвокатът.

Менков посочи, че тезата на държавното обвинение, която ще подкрепи, е, че обвиняемият е извършил престъпление в условията на евентуален умисъл, а не по непредпазливост. „Той е допускал причиняването на тези тежки вредоносни резултати и се е поставил сам в това положение, употребявайки тези три наркотични вещества“, отбеляза защитникът.

Адвокатът разказа, че първоначално обвиняемият отказвал да дава обяснения. После започнал да твърди, че не знае защо не е натиснал спирачката и че е очаквал всеки миг светофарът да светне зелено.

Близките на Милен Цветков ще се включат в съдебния процес срещу Кристиян Николов само като частни обвинители и ще подкрепят прокуратурата. Те няма да се конституират като граждански ищци, защото гражданско правните неща се уреждат в момента със застрахователя.

Обвиняемият е в ареста и не е пуснат под домашен арест. Максималната присъда по обвинението, ако бъде доказано, е от 10 до 20 години лишаване от свобода, както и лишаване от право за управление на МПС завинаги.


image0 (9K)