Обвиненият за продажба на български паспорти бивш шеф на ДАБЧ излиза от ареста

Бившият директор на Държаната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев ще бъде освободен от ареста срещу парична гаранция от 100 хил. лева., съобщи бТВ. Решението е на Апелативният специализиран наказателен съд.

Харалампиев беше задържан през октомри 2018 г. по обвивение, че е ръководил организирана престъпна група за документни престъпления и подкупи. Заедно със служители в ДАБЧ Харалапиев издавал фалшиви удостоверения за български произход, които са необходими за придобиване на българско гражданство по облекчена процедура, твърди прокуратурата. Членовете на групата са получавали подкупи за това.

При специализираната акция в агенцията бяха задържани 20 души, но обвинения бяха повдигнати на четирима, от които Харалампиев и секретарят на ДАБЧ Красимир Томов бяха оставени в ареста. Преди месец специализираният съд реши да остави в ареста бившия шеф на ДАБЧ, след като той за първи път поиска по-лека мярка за неотклонение. Той обжалва решението.

Заради скандала в ДАБЧ, в края на миналата година, министър-председателят Бойко Борисов нареди проверка на над 40 000 души, получили български паспорти. След приключването й от ДАНС обявиха, че ще отнемат гражданствата на осем чужденци, сдобили се с наши паспорти срещу инвестиции, които обаче така и не са направили. Въпреки ангажимента на ДАНС до момента натурализациите не са отнети, тъй катто проверка на Свободна Европа показа, че агенцията така и не бе завършила процедурата. Това се случи в средата на месец май, но после от ДАНС отново започнаха да проверяват проверката, която вече са направили. Сред получилите гражданства е съпругата на първия вицепрезидент на ВТБ – Юрий Соловьов – Галина Улютина.

www.svobodnaevropa.bg Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)