„Обвиненията са за това, че съм огласил истината.“ Как Видин се бори с COVID-19

Георги Георгиев (вляво) и Петър Миланов, докато снимат видеоклипа пред видинската болница, заради който беше обвинен председателят на БОЕЦ

Една лична история, разказана от потърпевш, претърпява странен обрат – няма реакция на властите по разказания проблем, но затова пък този, който апелира за реакция, се оказва обвиняем.

Петър Миланов е дългогодишен журналист в БНР. Той живее в София, но от 10 април е в родния си Видин, тъй като 8 дни по-рано 88-годишният му баща е приет с инсулт в местната болница „Св. Петка“. На 17 април семейството му разбира, че възрастният мъж е бил заразен с коронавирус и е преместен в интензивно отделение. Въпреки че Миланов и сестра му са били в контакт с баща си, здравните власти отказват да ги тестват, защото нямат симптоми. Правят им изследвания едва преди ден, във вторник, а през това време те се самоизолират доброволно.

От началото на месеца до 28 април официално потвърдените от Националния оперативен щаб случаи на COVID-19 във Видин се увеличиха от 2 на 82, след като на 20 април започна масово тестване на местните лекари и медицински работници. По думите на ръководителя на щаба ген. Венцислав Мутафчийски в сряда сутринта, заразените медици в града вече са 33. Засега обаче той отрича хипотезата, че разпространението на заразата може да се дължи на това, че медици и роднини, които са били в контакт със заразени с коронавируса, не са тествани и изолирани още в началото на епидемията.

В същото време прокуратурата започна разследване за всяване на паника срещу председателя на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, защото твърди, че рязкото разпространение на COVID-19 във видинската болница се дължи точно на това обстоятелство.

     “ „Заблуждаващи знаци за помощ,
        злополука или тревога“

Петър Миланов разказа за случая на баща си още на 20 април, когато заедно с Георгиев заснеха кратък видеоклип пред сградата на „Св. Петка“. Именно заради изявлението си в него от вторник активистът от БОЕЦ е с обвинение за всяване на паника чрез „заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога“.

Обвинението срещу Георгиев е по същия текст от Наказателния кодекс, който прокуратурата вече използва срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, лидера на проруската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов и по случая с двамата пловдивски лекари, които разкритикуваха координацията на здравните власти в условията на пандемия.

I Какви са обвиненията срещу Георги Георгиев

„Обвиненията са за това, че съм огласил истината за отказа да бъдат тествани видинските медици и че това като следствие доведе до взрива на заразата във Видин, което е факт и го доказваме с документи“, заяви пред Свободна Европа Георги Георгиев. Той е с определена от прокуратурата парична гаранция от 2000 лв., която ще обжалва в съда.

„В хода на разследването е установено, че противно на твърдяното, от 20.04.2020 г. е започнало тестуване за коронавирус на всички медицински лица в МБАЛ „Св. Петка“ – град Видин, която информация е била подробно разяснена на обвиняемия. Въпреки това Георги Георгиев е изнесъл заблуждаващи твърдения в електронна медия“, съобщи местната Районна прокуратура още на 21 април, самосезирайки се само ден след публикуването на видеоклипа на Георгиев и Миланов във Фейсбук.

Журналистът от БНР също е привикан от разследващите, но засега само, за да даде показания като свидетел. Той коментира пред Свободна Европа с учудване, че първа обаче е била призована сестра му, която нито има общо с видеоклипа с Георгиев, нито е правила някакви публични изявления по случая с баща й.

I Какво казват двамата във видеоклипа

По време на въпросното си видеообръщение председателят на БОЕЦ припомня, че движението още в началото на април е огласило „едно за нас мракобесно решение на щаба и управляващите – да не бъдат тествани рисковите групи, това са медиците и контактните на доказано заразени с коронавирус лица“.

Става въпрос за отказ да бъдат тествани лицата, контактували със първия пациент с COVID-19 в „Св. Петка“, за който от сдружението подават сигнал в МВР още на 3 април, а на следващия ден сезират и прокуратурата.

„Тогава имахме сигнал и установихме такъв случай във видинската болница. Предупредихме, че има огромен риск да последва взрив на заразата във Видин, което вече е факт – над 15 медици и още десетина граждани вече са заразени“, казва Георгиев на 20 април, след което представя случая с бащата на Миланов.

https://www.facebook.com/gdboec/videos/230590164852723/?t=167

„Искаме да алармираме, че не се ограничават контактните лица нито се тестват, за да се предотврати по-нататъшно разпространение на заразата, нито се изолират под карантина. Смятам, че това е причината да се разрази заболяването в неврологично отделение, където беше нашият баща и където пострадаха много медицински лица – доктори, сестри и санитари. Това можеше да се предотврати, ако тези първи случаи – баща ми е първият заразен в болницата, ако те бяха навреме хванати, тествани и изолирани“, добавя журналистът от БНР.

След това Георгиев обобщава, че от БОЕЦ ще продължат да питат институциите „защо се случва това и кой носи отговорност за ситуацията във Видин“.

I Какво показва официалната статистика

В деня на заснемането на този видеоклип официално потвърдените от Националния оперативен щаб случаи на COVID-19 във Видин са общо 27, повечето от които медици от „Св. Петка“.

Ден по-рано – на 19 април, директорът на местната Регионална здравна инспекция (РЗИ) д-р Венцислав Владински обявява пред БНР, че ще бъдат тествани всичките 53 служители в спешното отделение на видинската болница. На 28 април Националният оперативен обявява, че заразените с коронавирус в града вече са 82 души.

Първите сигнали, че местната РЗИ отказва да тества видинските медици датират от началото на месеца. Още на 3 април Марияна Върбовска, която работи в „Св. Петка“, информира във Фейсбук, че е била в контакт с болен от COVID-19, но не е изследвана.

     “ „На контактните на тези лица
         не се изследват проби в
         Националната референтна
         лаборатория“

„След като са знаели какъв е случаят, защо не са си сложили лични предпазни средства? Това е първият пропуск на тази колежка. Би трябвало да знае, че нарежданията от Централната референтна лаборатория и на проф. (Тодор) Кантарджиев от Националния оперативен щаб са пробата да се прави само на лица със симптоматика. На контактните на тези лица не се изследват проби в Националната референтна лаборатория. Остават под карантина и наблюдение на личния лекар. Ако се появят симптоми като кашлица, затруднено дишане, висока телесна температура, тогава се пускат пробите“, коментира тогава пред БНР директорът на местната РЗИ д-р Владински.

По повод това негово изявление във вторник ген. Мутафчийски беше попитан дали отчита като грешка на щаба, че не е разпоредил още в началото на април масово тестване на видинските медици.

„България е една от малкото страни в света, която освен препоръките за конкретните лица, които трябва да се тестват, тестват много по-големи групи от лица. Една от малкото държави в света“, отговори ръководителят на Националния оперативен щаб, добавяйки: „Въпросът ви е манипулативен, неверни данни и псевдотвърдения.“

I Какво установява прокуратурата във Видин

Противно на този коментар на ген. Мутафчийски, Окръжната прокуратура във Видин потвърждава, че в началото на месеца Националната референтна лаборатория в София е отказала да изследва взети на 2 април проби от видински медици, които са били в контакт с първия пациент с коронавирус, приет в местната болница.

     “ „След лична уговорка
        с ген. Мутафчийски, с
        а били взети нови проби“

„След като е било установено, че взетите на 02.04.2020 г. проби на медицинските лица не са приети за изследване, на 04.04.2020 г., след лична уговорка с ген. Мутафчийски, са били взети нови проби от обучен за това персонал“, пише в прокурорско постановление, с което на 16 април е прекратена проверката по сигнала на БОЕЦ, че здравните власти са нарушили мерките срещу разпространението на коронавируса, отказвайки да изследват медиците, грижили се за първия пациент с COVID-19 в болницата.

„Тоест, прокуратурата доказва с разпити, включително и на директора на РЗИ – Видин, че това, което аз изнесох като информация и от БОЕЦ пуснахме, е вярно. Аз го имам документа в себе си. И в същото време точно заради същото нещо ми повдигат обвинение“, коментира пред Свободна Европа Георги Георгиев, който публикува постановлението в профила си във Фейсбук във вторник.

Всъщност Окръжната прокуратура във Видин отказва да образува разследване по сигнала на БОЕЦ, защото д-р Венцислав Владински декларира пред разследващите, че „в РЗИ – Видин не са получавани инструкции от Националния оперативен щаб да не се вземат, изпращат и изследват проби на лица, контактни на установеното с COVID-19 лице“.

Въпреки това дори разследващите посочват в постановлението си, че тестове на контактни лица без симптоми не са били направени: „На 02.04.2020 г. в Националната референтна лаборатория (НРЛ) с транспорт, осигурен от Областна управа – Видин, са изпратени общо 24 проби за изследване за коронавирус, както следва: екип на РЗИ – Видин е взел носогърлен секрет на съпругата на заболелия; 23 проби са взети в МБАЛ „Св. Петка“. Изследване е проведено на съпругата на заболелия и пациентите със симптоми. Останалите проби са върнати от НРЛ на шофьора на Областната управа – Видин и унищожени чрез автоклавиране в лабораторията на РЗИ – Видин.“

I Как Националният щаб обяснява случилото се

Така се оказва, че Националният оперативен щаб не е инструктирал видинската здравна инспекция да не взима проби от медици от „Св. Петка“, които са били в контакт с болни, но обичайната практика е ако те нямат симптоми, пробите им да не бъдат изследвани. В крайна сметка служителите на спешното отделение масово бяха тествани на 20 април и седмица по-късно беше регистрирано 4-кратно увеличение на болните в града.

От Националния оперативен щаб обаче не направиха връзка между отказа да се тестват контактни медици още в началото на месеца и разпространението на заразата в болницата. Вместо това на 24 април обясниха ръста на заболели в „Св. Петка“ с обстоятелството, че много от лекарите и медицинските работници там работели и в други болници и така се е получило рисково „кръстосване на групи от медици в различни заведения“.

Както съобщи Свободна Европа преди три седмици, издадените от главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев указания към колегите му в страната предвиждат при установяване на заразен с COVID-19 хората от близкото му обкръжение да бъдат изследвани веднага. Този протокол обаче масово не се спазва заради липсата на достатъчно тестове.

     “ „Прокуратурата трябва да потърси
         причината за заразяването на болницата,
         а не да преследва пострадалите граждани“

„Лично аз исках да апелирам да бъдат опазени докторите и пациентите, да бъде по-бързо спряна тази ситуация. Ако бяха направени навреме тестове, можеше да не се разрасне толкова заразата в болницата, на която разчита цялата област. Според мен прокуратурата в такива случаи трябва да потърси причината за заразяването на болницата във Видин, а не да преследва пострадалите граждани. Това е толкова нелепо“, обобщи случая Петър Миланов пред Свободна Европа.

Към този момент баща му все още се намира в интензивното отделение на „Св. Петка“ като по информация на лекуващите го лекари е в стабилно състояние, без температура и затруднено дишане. Предстои му нов тест и ако той бъде отрицателен, 88-годишният мъж ще трябва да прекара още 14 дни задължителна карантина в инфекциозно отделение, с които общия му престой в болницата ще стане 45 дни.

Към сряда сутринта официално потвърдените случаи на коронавирус в България са 1437, от които са починали 61 души и са оздравели 243-ма. Броят на регистрираните в световен мащаб заболели от COVID-19 надхвърля 3.1 млн. души, жертвите са над 217 000, а излекуваните са повече от 930 000 души. Карта със статистическите данни по света можете да видите тук.

Борис МИТОВ Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)