Н. Василев: България ще се възстанови много по-бързо от очакваното

„Мерките ни бяха навременни. Безлихвените кредити реално са подкрепа. Ние сме на едва няколко седмици от пандемията, но България стои много добре в световен план. Критиците казват- дайте държавата да плати 100% от разходите на бизнесите. Това не е правилно. Сега с мярката 60/40 държавата поема 2/3 от разходите“, коментира пред бТВ бившия икономически министър Николай Василев.

„България през много от годините имаше излишъци и сега сме в добро финансово състояние, имаме пари. Трябва да свикнем, че ще е имало и ще има нова криза. Значи ли, че на всеки 10 години криза ние трябва да фалираме на първия месец. Трябвало е бизнесите да заделят средства“, коментира още икономистът.

„Може да не се вземе дълг, а да се спестят средства от неприоритетни разходи – например за нови коли на служители и по администрации. С подобни разходи могат да се спестят милиарди левове за първоначална подкрепа. Дано вземем по-малко от 10 млрд. лв. кредит“, каза още той.

„Предстоят ни тежки месеци – надяваме се на медицината. Постепенно и икономиката ще се възстанови, а България много по-бързо от очакваното“, прогнозира Василев.

Според него, не трябва да има държавни банки.

„С колкото и добри намерение да са създадени, те накрая дават кредити на големи предприятия, а не на малкия бизнес“, коментира той скандала с ББР.

Faktor.bg


image0 (9K)