Няма смисъл да ядем здравословно, ако прекаляваме със солта

Здравословното хранене не противодейства на ефектите от прекомерната употреба на сол, предупреждават специалисти, цитирани от в. „Дейли експрес“.

[ad id=“225664″]

Според изследване с участието на учени от лондонския Импириъл колидж показва, че хората, които консумират най-големи количества сол имат по-високо кръвно налягане, независимо от това колко здравословно се хранят.

Авторите на изследването резултатите от него са предупредителен сигнал, че хората трябва да съблюдават стриктно колко сол приемат, както и че производителите трябва да ограничат съдържанието й в продуктите си.

Високото кръвно налягане засяга един на четирима възрастни във Великобритания и се свързва с повишен риск от редица здравословни проблеми, сред които инфаркт и инсулт.

[ad id=“236999″]

За целите на настоящото изследване, публикувано в сп. „Hypertension“, цитирано от Дарик, са анализирани данни за над 4000 души от Великобритания, САЩ, Япония и Китай. Учените са изследвали концентрациите на натрий и калий в проби от урина на участниците, както и приема на над 80 хранителни вещества, за които се смята, че понижават високото кръвно налягане – например витамин С, фибри, омега-3 мастни киселини.

Изследователите са открили зависимост между високото кръвно налягане и повишения прием на сол дори при хора, които си набавят големи количества калий и други понижаващи кръвното вещества. Оказало се, че хранителните продукти, съдържащи въпросните вещества, не противодействат на повишаващия кръвното налягане ефект от солта.

[ad id=“237001″]

Препоръчителният максимален дневен лимит за прием на сол от възрастен индивид във Великобритания е 6 г или около една чаена лъжичка.

Специалистите са установили, че средният прием на сол сред всички участници в изследването е 10,7 г. на ден. Разбивката по страни показва, че във Великобритания хората употребяват средно 8,5 г сол дневно, а в САЩ, Китай и Япония – съответно 9,6 г, 13,4 г и 11,7 г на ден.


image0 (9K)