„Няма нищо предизборно“. Какви здравни, пенсионни и социални инвестиции планира кабинетът догодина

До края на годината по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще бъдат инвестирани 120 млн. лв. за лекарите, които работят на първа линия срещу разпространението на COVID-19, а допълнителни 40 млн. лв. се договарят за първото тримесечие на 2021 г. Това обяви социалният министър Деница Сачева в понеделник пред БНТ, добавяйки, че по същата оперативна програма в момента се договарят други 145 млн. евро, които след това да се използват за закупуане на медицинска техника.

Наред с това правителството планира от догодина да осъвремени пенсиите с 5% като от 1 януари минималната пенсия ще достигне 300 лв., а максималната – 1440 лв. Пенсионерите, които ще получават между 300 и 369 лв. – общо 390 хил. души, ще получат еднократно ваучери за храна на стойност по 120 лв. под формата на социално подпомагане. Успоредно с това до края на март ще продължат и добавките към пенсиите от 50 лв.

„Всичко, което правим, следва управленската програма и беше известно преди 4 години – защо сега в момента някой го научава, аз не мога да кажа“, коментира Сачева.

Министърката припомни, че в България почти всяка година има избори и „не би трябвало винаги всичко да го свързваме само и единствено с изборите“.

„В момента увеличаването на всички тези плащания са по-скоро свързани с COVID кризата, включително и това да има универсални детски добавки“, каза Сачева.

По-рано този месец стана ясно, че правителството планира да възстанови надбавките за всички деца, които по препоръка на Световната банка от 2002 г. насам останаха само за семейства с по-ниски доходи. Според актуалните данни на социалното министерство в момента такива надбавки получават около 550 хил. – 570 хил. деца от общо над 1.2 млн. деца в България. За да бъдат осигурени средства за всички, в бюджета тряба да бъдат предвидени допълнително около 400 млн. лв. през 2021 г.

Детските надбавки представляват социална помощ за отглеждане на деца. Семействата с по едно дете получават месечно по 40 лв., тези с две деца – по 90 лв., тези с три – 135 лв., а за всяко от деца близнаци – по 75 лв. В момента подобни надбавки получават само родителите с деклариран доход под 410 лв., а между 410 и 510 лв. – 80% от надбавката.

„Нека да изясним, че ние даваме право, а не задължително пари на всички. В този смисъл, ако някой счита, че няма смисъл от тези добавки, той просто няма да подаде заявление и няма да ги получи“, каза Сачева с уточнението, че в момента има много хора, чиито доходи преминават тавана за получаване на тези надбавки с 1, 5 или 10 лв., което е „изключително несправедливо“.

„Подходът, който имаме, нито е предизборен, нито по някакъв начин ощетява някого, напротив, този подход е разумен и показва нашето убеждение, че всички деца в България трябва да имат равни права“, обобщи социалният министър пред БНТ.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)