Няма доказателства, че излекуваните от COVID-19 придобиват имунитет срещу вируса

Световната здравна организация (СЗО) заяви в събота, че засега „няма доказателства“, че хората, които са се възстановили от COVID-19 и имат антитела, са защитени от повторна инфекция с коронавирус, предаде Ройтерс.

В свое съобщение СЗО предупреди правителствата да не издават документи (паспорти), удостоверяващи имунитет срещу коронавируса или „безрискови сертификати“ на хора, които са били заразени, тъй като не може да се гарантира тяхната точност.

„Някои правителства предполагат, че откриването на антитела срещу SARS-CoV-2, вирусът, причиняващ COVID-19, може да послужи като основа за издаване на документ, който би позволил на хората да пътуват или да се върнат на работа, при условие че са защитени от повторно заразяване“, заяви СЗО.

Подобна практика може всъщност да увеличи рисковете от продължаване на разпространението на заразата, тъй като хората, които са се възстановили, могат да пренебрегнат съветите за предприемане на предпазни мерки срещу вируса, се казва в съобщението.

„В момента няма доказателства, че хората, които са се възстановили от COVID-19 и имат антитела, са защитени от втора инфекция“, се казва в съобщението.

Чили заяви миналата седмица, че ще започне да раздава „здравни паспорти“ на хора, за които се смята, че са се възстановили от болестта. След проверка, която да определи дали са разработили антитела срещу вируса, в зависимост от резултата те ще могат веднага тръгнат на работа.


image0 (9K)