„Няма доказателства“. Как Луковмарш влезе в съдебната зала и излезе оправдан

Имате мотика, лопата, препарат срещу плевели и яки ръкавици. Вместо да ги използвате, хващате мегафона и крещите в него: “Тази градина е буренясала!” Минава кметът и пита защо шепнете. Глобява ви, защото не ви чува.

Историята е измислена, но не съвсем. Някои видяха така опита да се забрани една партия, защото тя сее вражда. Прокурорът я обвини в нещо, без да покаже нужните доказателства. А малкото доказателства, които показа, бяха интерпретирани изненадващо от съдийката. Партията оцеля, а враждата остана.

Става дума за партията Български национален съюз “Еделвайс” (БНСЕ), която организира Луковмарш. Шествието се провежда ежегодно в памет на ген. Христо Луков (1887-1943) – един от лидерите на българските легионери от времето на Втората световна война.

I Как започна делото

През февруари 2020 прокуратурата поиска забрана на партията БНСЕ по две основни причини: защото тя разпалва „расова, етническа или религиозна вражда, както и поради това, че сдружението е създало военизирана структура“. И двете са забранени в чл. 44, ал. 2 от конституцията.

Съдебното дело поставя в центъра на обсъждането същността на Луковмарш, който се организира от БНСЕ. За да се докаже, че провеждането му е свързано със забранени в конституцията послания, първо трябва да се изясни кой е бил генерал Луков и какви идеи е изповядвал. Така историята на България от преди Втората световна война стана неразделна част от едно напълно съвременно дело.

През февруари 2021 г. съдът се произнесе на първа инстанция, като каза, че твърденията на прокурорите по адрес на БНСЕ не са били доказани и че партията може да продължи да съществува. Юристи, с които Свободна Европа разговаря, прогнозираха, че крайният резултат ще се потвърди и на горна инстанция. Но за това – след малко.

I Кои са БНСЕ

Българският национален съюз “Еделвайс” съществува от 2001 г., когато е създаден от Боян Расате. Девет години по-късно Расате официално напуска ръководството на организацията.

За 20 години съществуване на формацията срещу БНСЕ са подавани десетки сигнали за призиви към физическо насилие и нацистки прояви, които не са достигали доникъде. Основните сред тях са подавани от еврейски организации в страната и от правозащитници.

         “ В речи и статии
            БНСЕ се бори против
            мигрантите, ромското
            малцинство и
            общността ЛГБТ.

БНСЕ се определя на сайта си като “идейно най-близка” до легионите – организацията, оглавявана навремето включително и от ген. Луков. В речи и статии БНСЕ се бори против мигрантите, ромското малцинство и общността ЛГБТ, а на Луковмарш дефилира под стилистиката на германския нацизъм – във военни униформи, с факли в ръка и под строй. В по-ранните прояви на Луковмарш се чуваха поздравите “Хайл Хитлер”, виждаха се и свастики. Тези директни сигнали изчезнаха с времето. Луковмарш се провежда от 2003 г. Опитите той да се забрани датират от няколко години и доскоро бяха неуспешни.

В последните две години шествието по улиците на София беше забранено ефективно от общината, която остави правото на БНСЕ само да поднесе цветя пред дома, в който е живял ген. Луков.

През тази година някои от основните политически сили в страната, сред които ГЕРБ, БСП и „Демократична България“ се обявиха срещу Луковмарш, като го определиха като фашистка или нацистка проява. Имаше и изявление в същия смисъл от посолството на САЩ. Призивите за забрана от страна на правозащитниците датират от първия ден на проявата – преди 20 години.

ВМРО, които са участници в управлението на страната, са подръжници на Луковмарш.

I Къде е мястото на историята в днешния спор

Българското общество е разделено по въпроса за това какво са представлявали легионите и ген. Луков. Причината е в ярко изразения антикомунизъм на легионите, убийството на самия генерал от комунистическа бойна група през 1943 г., преследването на членовете на организацията от комунистическия режим след 1944 г. – все факти, които натежават повече от всички останали в очите на много хора, преживели комунизма.

Други смятат, че легионерите са пронацистка организация, разпалвала антисемитски и други човеконенавистнически идеи преди 1944 г. Те недоумяват как една демократична страна днес би могла да допусне съществуването на пронацистки организации, като вземе от историята им само половината от фактите.

Едва в последните десетина години група историци се опитват да говорят за епохата с отчитане на всички факти. Двама от тях участваха в делото.

За да бъде подобно дело успешно, прокурорите би следвало да предоставят доказателства за три неща, коментираха пред Свободна Европа юристи: че Луков е оглавявал една пронацистка организация, после да обвържат тази организация със съвременната БНСЕ, като също докажат, че измежду всички идеи, които един човек (в случая – Луков) е могъл да изповядва, БНСЕ се идентифицира включително и със забранените от конституцията.

Прокурорите са показали първото, но то е било интерпретирано другояче от съдийката. Не са показали второто и третото, става ясно от материалите по делото и от думите на самата прокуратура.

I Основното действащо лице

Пред съда от БНСЕ отрекоха да се идентифицират с легионерите, казаха, че почитат генерал Луков като герой от Първата световна война (а не като антисемит и нацист от Втората световна война), отхвърлиха тезата, че сеят вражда, представиха свидетели, които се заклеха, че Луковмарш протича при добър ред и без прояви, забранени от закона.

Прокурорите не са противопоставили нито един собствен свидетел, който да каже обратното, потвърдиха от Софийската градска прокуратура в телефонен разговор.

Трима души, с които Свободна Европа разговаря, казаха, че в годините лично са подавали сигнали за нацистки поздрави и викове “Хайл Хитлер” по време на Луковмарш, но от това не е последвало нищо. Никой от подателите не е бил призован в съда от прокурорите.

Според съдийката този тип процеси дава предимство на “живите” показания в залата, а не на документи, справки и статии. Прокурорите са представили много документи от ДАНС за противозаконната дейност на БНСЕ, а и не само оттам. Но те са изгубили тежест, след като явилите се “на живо” свидетели на БНСЕ са ги опровергали.

I Кои са легионерите, ръководени от ген. Луков

Съюзът на българските национални легиони е създаден през 1932 г. Емблемата му съдържа свастика, премахната в средата на 30-те, когато е заменена с две стилизирани светкавици, напомнящи знака на германските СС.

В програмата му от 1933 г. пише, че той се бори за изгонване на всички чужденци, за предоставяне на българско поданство само на тези, “в чиито жили тече българска кръв” и за правото културни дейци, журналисти и депутати да могат да бъдат само родените като българи.

Ген. Христо Луков оглавява легионерите през 1942 г.

В заповед от 1942 г. “главното водачество” на легионерите казва, че основната му борба е с “рушителите на българската национална държава” в лицето на комунистите, “масонството, еврейството и чуждата пропаганда, загнездила своето седалище сред всички кръгове на обществото”.

През 1943 г. легионите призовават да се премахне съществуващият обществен режим, представен като „световна еврейска република“.

         “ В позив от 1943
            легионерите протестират
            срещу спасяването на
            евреите от територията
            на тогавашната българска
            държава.

В позив от 1943 легионерите протестират срещу спасяването на евреите от територията на тогавашната българска държава.

“Правителството на Богдан Филов, вместо да използва този рядък и единствен случай да разреши коренно и веднъж завинаги еврейския въпрос, за да се сложи край на една язва в нашия национален организъм, е отбягнало да се възползва от тази възможност”, пише там.

Пронацистката същност на легионите е била показана в съда от двама историци – Михаил Груев, който е бил поканен от самата съдийка за експертно мнение, както и от Николай Поппетров, който е бил поканен от прокурорите.

С една разлика – че Груев е бил повикан и “на живо” от съдийката, а Поппетров не е бил призоваван от прокурорите. От този момент нататък това, което Груев е казал в съда, е взело превес над това, което е написал по-рано, както и над това, което е написал Поппетров.

Според очевидци разпитът в залата е бил дълъг, с изясняване на множество детайли и обичайното търсене на несъответствия. Накратко – объркващ.

И с още една много съществена разлика – че от думите на Груев съдийката е пренебрегнала основното заключение, че Луков е привърженик на нацистка Германия, а е взела детайлите, на които държи всеки историк – че не всички документи пряко са свързани с генерала, например и че в наличните архиви има много спорни въпроси.

I Съдебното решение

Съдия Венета Цветкова прецени, че няма доказателства за това, че БНСЕ има пронацистки прояви, несъвместими с конституцията. Ето три от основните аргументи на съдийката: 1. изказаните по сайтове и форуми мнения (срещу ЛГБТ, малцинствата и мигрантите) са лични мнения на хората, които не е доказано да обвързват организацията, 2. Луковмарш протича без забранени прояви, 3. Експертът Михаил Груев представя ген. Луков като човек, за когото няма “достатъчно категорични от научна гледна точка данни” и като “спорна и митологизирана фигура”.

Според българското законодателство съдийката има право да игнорира мнението на вещото лице изцяло или частично, но трябва да посочи на какво основание прави това. В решението няма аргументи.

От прокуратурата казаха, че ще обжалват решението на първата инстанция.

Според юристи, водили сходни дела точно по този исторически сюжет, практически няма шансове втората инстанция да прецени друго. По процедура тя би следвало да провери за нередности, а не да допуска куп доказателства, които прокурорите са пропуснали да внесат навреме.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)