„Няма да протакаме“. ГЕРБ внася веднага проекта за нова конституция и търси 160 гласа

Министър-председателят Бойко Борисов

Още днес ще внесем проекта на ГЕРБ за конституция. Това обяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в специално изявление, излъчвано директно във Фейсбук-страницата му. На кадрите до премиера са председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

След повече от месец протести в София и страната и искания за оставката му, Борисов обяви в петък, че управляващата партия ще внесе проект за нова конституция и искане за свикване на Велико народно събрание. От „Демократична България“ заявиха тогава, че с предложенията си властта цели да печели време, докато задкулисно се вземат важни решения като тези за Зелената сделка, разпределянето на евросредствата за коронавируса и следващия програмен период.

В отговор министърът на правосъдието Данаил Кирилов увери, че ГЕРБ имат готов проект, върху който били работили от 2014 година.

Във видеообръщението си Борисов съобщи, че още днес е готов да се срещне с коалиционните си партньори, за да търси подкрепа за проекта. Той поиска да се създаде контактна група, която да осигури поне 120 гласа в парламента, за да може предложението за нова конституция да бъде подкрепено още в първия работен ден след ваканцията – 2 септември.

Министър-председателят поиска депутатите на ГЕРБ да проучат в Народното събрание дали може да бъде формирано мнозинство от 160 депутати, за да бъде прието предложението за свикване на Велико народно събрание.

„Нека да ни подкрепят за това („Обединените патриоти“ – б.р.), а Великото народно събрание (ВНС), когато съберем 120 депутати, искам да стане на 2 септември. Затова се обръщаме към протестиращите. Има хора, които трябва да мислят с главите си и за след това“, каза Борисов.

„Втори септември не е след 5 години, той е след 10 дена. На 2 септември ние трябва да влезем със 120 подписа“, продължи премиерът. Той подкани председателят на НС Цвета Караянчева и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова да разговарят с всички парламентарно представени партии, за да получат подкрепа и съберат необходимите 120 подписи, за да бъде внесен проектът в първия работен ден след ваканцията на парламента.

„На 2 септември, ако се съберат 120 подписа, затова вие трябва да проведете разговор с всички парламентарно представени партии“, обърна се Борисов към Караянчева и Дариткова.

„След това, правилникът може да не е такъв, но да намерите начин в парламента за техническо гласуване, да видим може ли да се съберат 160 подписа за след това (необходими за свикване на ВНС – б.р.), защото има двумесечен срок, но ако ние не съберем подписите и се наложи да чакаме до 2 ноември, пак ще ни обвинят, че лъжем“, каза им Борисов.

„Ако не се получи, имаме готовност с други решения“, каза още Борисов.

I „Лъжа е, че сме се вкопчили във властта“

Премиерът обвини водещи лица от протестиращите в лъжи, които те били изрекли в петък, след като той представи идеята за нова конституция и Велико народно събрание.

„Първата лъжа след нашето изказване в петък, е че Борисов и ГЕРБ целели да протакат във времето да няма служебно правителство. Лъжа е, че сме се вкопчили във властта. Затова днес внасяме тази конституция. Това не е конституцията на ГЕРБ“.

Премиерът отбеляза, че Великото народно събрание „може да промени всеки един ред и буква и да внесе какви ли не предложения, включително и президентът да е и главен прокурор“.

„Ние искаме ВНС да се произнесе“, подчерта той.

„Втора лъжа е, че не искаме машинно гласуване. Затова още днес възлагам на Томислав Дончев в Изборния кодекс да се запише, че машините могат да бъдат наемани, закупувани, как и кой ще ги достави, да има и хартиено гласуване – ако някой чисто умишлено повреди машина, да не се спира вотът. Така че още днес тази лъжа ще бъде опровергана“, посочи Борисов.

„Няма нещо, което да не сме направили“

„Нашата единствена цел е да се даде правото на народа да избира, да взема решения. Към днешна дата няма социологически агенции, която да не дават, че ГЕРБ е първа политическа сила. Няма нещо, което не сме направили. Народът иска справедливост и да има максимално представителство. Как се случва това? Единственият начин е с нова конституция“, подчерта премиерът.

След което Бойко Борисов нападна лидерът на „Да България“ Христо Иванов, едно от разпознаваемите лица на протестите.

„На барикадите няма политически партии с голяма обществена подкрепа, които от утре да поемат управлението. Имат по 1-2-3-4-10 процента. Тези партии искат да дойде задкулисие в парламента. Христо Иванов е цар на задкулисието, той знае как се прави задкулисие и как се прави мнозинство в парламента. Или целта му е само да има служебно правителство, което да даде еднолична власт на Радев – и кабинет, и парламент – един човек. Това е изключително рисковано. Нямам никакъв страх от него, той така се е омазал, че нямам никакъв страх от него“, заяви премиерът.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2847317912162927/?t=1

 

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)