Няма да има лимити за направленията за тестове за К-19

Личните лекари няма да имат лимити за издаване на направления за тестове. Това стана ясно преди ден от изказване на шефа на здравната каса Петко Салчев. „Слуховете, че PCR тестовете са лимитни, не са достоверни. Плащаме до 4000 на ден, но тези са определени на базата на това колко може да изработят лабораториите. Ако има нужда от повече, РЗИ могат да пуснат и повече, никой няма да откаже да бъде заплатено“, заяви той пред БНТ. Освен това, по думите му, джипитата ще издават направления, но за бързи, а не за PCR тестове.

„Взето е по принцип решение на Надзорния съвет на НЗОК – от ноември няма да се плащат класическите полимеразни PCR тестове, ще се плащат бързите тестове по направленията на личните лекари, специалистите ще им помагат да установяват дали даденият пациент е заразен, или не с COVID-19, като ще бъде с обикновени направления към лабораториите, с които ние имаме договор. И ако се установи, че даденият пациент е реално заразен с COVID-19 инфекцията, тогава РЗИ ще пусне истинския PCR тест направлението за допълнително потвърждаване на резултата“, обясни управителят на НЗОК пред БНТ. По думите му все още не е изчислено колко точно ще струват бързите тестове, приблизителната цена е между 13 и 20 лв. в зависимост от доставчика и заплащането за работа. До седмица ще бъде ясно какво ще струват на НЗОК.

Според д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС, не е редно да има лимити, тъй като който заложи ограничения, би следвало да знае как ще се развие пандемията у нас в бъдеще. Зам.-здравният министър Жени Начева бе заявила по този повод, че не вижда проблем с броя на направленията за тестове за COVID-19, които ще издават джипитата, тъй като той ще бъде съобразен с пациентската листа на общопрактикуващите лекари, освен това те ще се заплашат от здравната каса.

 


image0 (9K)