Няма го вече! Какво се случва с любимия на поколения старозагорци плаж в Ягода

star_plaj_Yagoda (1)Какво се случва с любимия на поколения старозагорци плаж в Ягода, който се намира зад порутената сграда на минералната баня? С този въпрос се обърнаха към ЗАРАТА няколко наши читатели, след като целият парцел с двата басейна е ограден, а вътре „шетат“ строителни машини.

Там вече няма и помен от големите сенки на старите орехови дървета, от хубавия, зелен килим на тревата. Вярно е, че обектът, който функционираше до края на миналото лято, не беше в перфектна форма и имаше много какво да се желае от него, както като инфраструктура, така и като състояние на басейните, безкрайно остарели и амортизирани. Но… този плаж остана единственият най-евтин в региона, да не говорим за носталгичната нотка у хората, свикнали да го посещават от десетилетия.

Разговаряме с кмета на село Ягода г-н Димитър Димитров.

Г-н Димитров, да започнем с най-болната тема за състоянието на минералната баня, обявена за Архитектурен паметник на културата от местно значение, проектирана от известния старозагорски архитект Христо Димов, създател на още много емблематични сгради в региона.

– За съжаление не мога да дам положителен отговор за ремонта на банята. Там в момента нищо не се случва, след като са направени проектите за покрива, за външната конструкция и за вътрешния облик на сградата, липсва финансиране и не може да се започне нейното реновиране.

star_plaj_Yagoda (2)Вижда се обаче движение на стария плаж. Чия собственост е територията му?

– Парцелът е закупен от частен инвеститор „Пещостроене ЕТ Йордан Василев“ със седалище в Казанлък и фирмата притежава всички права върху него. Там ще се прави нов плаж – това е обявено от собственика.

Свързахме се и с г-н Йордан Василев за повече информация.

Йордан Василев е старозагорец и семейната му фирма, в която са ангажирани членовете на фамилията му, е предприела построяването на съвременен Аквапарк на мястото на стария плаж в Ягода. За ЗАРАТА той разказа, че за момента само са оградили мястото и са почистили и окастрили дърветата. Идеята е там да се направят два басейна – един голям, модерен и един детски. Ще използваме всички съвременни технологии, категоричен е Василев. Амбицирани сме да превърнем мястото в приятно кътче за отмора и разхлаждане на плажуващите. Предстои ни обаче много документална работа: дали сме техническия проект на варненска фирма, трябва да имаме и проект за басейните и накрая за строителството. Очакваме между 1 и 10 октомври експерти да дойдат на оглед, да ни одобрят проектите и тогава вече ще можем да тръгнем към реализация. За момента сме спрели на етап ограждане и докато няма движение по документите, не можем нищо да предприемем.

Както Ви казах, фирмата ни е семейна и синът ми се занимава с придвижване на проектите и документацията по тях, както и по кандидатстването за съфинансиране по европейска програма.

Очаквам с нетърпение да започнем, аз също много харесвах този плаж и бих искал по-скоро да направим нов. Хубаво беше мястото, но всичко там остаря и има нужда от основно подновяване. Не знам дали ще успеем до следващото лято на 2018 да пуснем обекта, въпреки, че желанието ни е голямо да го направим, но по-вероятно е това да стане през 2019 г., завърши Йордан Василев за това какво предстои да се случи на мястото, което ще остане в спомените на по-възрастното поколение само като носталгична усмивка за слънце, закачки и лятна прохлада.


image0 (9K)