В Харманли няма болни от кожна лайшманиоза

В центъра за бежанци в Харманли няма установен нито един случай на лайшманиоза. Това съобщи пред bTV временно изпълняващият длъжността директор на лагера Димитър Захариев. По думите му няма основателна болест, която да налага поставяне на лагера под карантина.

Два дни паразитолози от ВМА са провеждали скрийнинг прегледи, но доклада не е готов.

Най-разпространеният случай, който откриват, е пиодермията – кожна болест, която е гъбична и се причинява от лоша лична хигиена. Когато се разчеше обривът с мръсни ръце, той става на рана.

Димитър Захариев съобщи, че са прегледани 126 човека, като единственият случай на малария е открит при първоначален прием. Маларията е открита навреме и е лекувана, няма опасност от зараза.

Днес има среща с РЗИ и на нея ще стане ясно кога ще влязат специалистите, паразитолози и специалисти по тропическа медицина, съобщи още Димитър Захариев.

Хората в Харманли излязоха на протест с настояване миграните да бъдат поставени под карантина. Те дадоха срок от три дни на държавата и той вече тече. Протестиращите са категорични, че вече няма да има протести, а преминават към гражданско неподчинение – блокиране на пътни артерии, магистрали, републикански пътища.


image0 (9K)