Няколко завода в Старозагорско няма да  работят днес

Няколко завода в Старозагорско няма да  работят днес, в четвъртък. Причината е поредният драстичен скок в цената на тока на свободния пазар.

Три предприятия от системата на „Холдинг Металик“ в Стара Загора вчера работиха с 50% от капацитета си. Това са машиностроителният завод „Металик“ АД – Стара Загора, леярското предприятие „Чугунолеене“ – Първомай, и „Енергоремонт – Гълъбово“ АД – Гълъбово. В тях са спрени всички енергоемки машини и агрегати.

Бизнесът алармира, че продължава да трупа загуби и скоро може да има и фалити. Оттам пресметнаха, че цената на електроенергията на свободния пазар е двойно по-висока от тази в Европа.

Инж. Стоян Начев, главен енергетик в местно предприятие, заяви в ефира на Нова ТВ, че цената, която те плащат, е 212 лв/квтч. „Това е смърт за бизнеса. При тази цена продукцията ни става много скъпа и ние започваме да работим на загуба. А работим ли на загуба, трябва да фалираме. Следователно решихме, че не бива да работим. Затова днес предприятието е спряно. Това се случва и с другите две наши фирми”, коментира той.

Инж. Начев обясни, че след като не се работи, няма и откъде да дойдат средства за заплати.

„Чух гласове, които призовават за стачка, за блокиране на улици”, обясни енергетикът. По думите му хората са обезпокоени от факта, че може да има фалити и да останат без работа.


image0 (9K)