Няколко деца починаха в Обединеното кралство от някакво ново заболяване. Медици изследват връзка с Covid-19

Няколко деца починаха в Обединеното кралство от мистериозно заболяване. Някои от тях не са страдали от други заболявания. Смята се, че заразата се е появила едновременно с пандемията от коронавирус.

За новата болест съобщиха още вчера от британската здравна система NHS. Случаите на заразени деца са по-малко от 20, но има починали, сред които и деца без придружаващи заболявания, съобщава „Дарик“.

Болестта има характеристики на синдром на токсичен шок или болест на Кавазаки – рядко заболяване на кръвоносните съдове. Симптомите на заболяването са вътрешни възпаления, стомашни болки, треска, зачервен език и обриви.

Само някои от децата с подобни симптоми са дали положителни проби за COVID-19, така че учените не са сигурни дали тези редки симптоми са причинени от новия коронавирус или от нещо друго.

Британският здравен министър Мат Ханкок също призна, че вече има починали деца от новата болест.

„Това е нова болест, която смятаме, че е причинена от COVID-19, но не сме 100% сигурни, тъй като някои от болните реагират отрицателно на тест за коронавирус”, каза Ханкок пред радио LBC.

Снимки: The Sun

Той е разпоредил да започне спешен преглед на медицинската документация за всички деца с вътрешно възпаление, които са били подложени на интензивно лечение през последния месец. Целта е възможно най-бързо да се установи какво предизвиква новата болест.

Междувременно италиански и британски медицински експерти се заеха да изследват възможна връзка между пандемията на коронавирус и тежкото възпалителното заболяване сред малки деца, които пристигат в болница с висока температура и подути артерии.


image0 (9K)