„Някой е копал. Не е пясък там“. Експертизи отложиха делото за плажа в Росенец

Според адвоката на „Стрейтлайн“ плажът не стига до сградата

Неизготвени експертизи отложиха делото за специализираната карта за плаж, която ще категоризира като такъв пясъчната ивица около т. нар. сараи в Росенец, съобщи БНР. Процесът е по жалба на фирма „Стрейтлайн“, представлявана от арх. Калин Тихолов. Един от мотивите е, че “теренът не е пясъчен, а е самозалесил се”.

Съдебни геодезическа и техническа експертизи са назначени по делото в Бургаския административен съд за плажа край резиденцията в Росенец, която се ползва от почетния председател на ДПС. Едната експертиза все още не е изготвена, а за другата се търси вещо лице геолог, след като от БАН са казали, че не разполагат с такъв.

През ноември Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) в Бургас издаде заповед за изменение на кадастралната карта и регистри, както и вписване на ивицата край резиденцията на Доган като “крайбрежна плажна ивица” с трайно предназначение на територията като “защитена”.

Арх. Калин Тихолов е обжалвал решението за нанасяне на плажа на картата пред Административния съд в Бургас и пожелал то да бъде обявено за незаконно. В жалбата си той заявява, че представляваната от него фирма “Стрейтлайн” е собственик на постройка на плажа.

„Това никога не е било плаж. Такива места, по 50 кв. метра, има хиляди по Черноморието, които в една година имат пясък по пет квадрата, а в друга – не. Защо не ги картират всички тези места? Защо в това се огледаха?“, каза за Свободна Европа арх. Тихолов.

“Не е пясък там”, каза пред БНР адвокатът на “Стрейтлайн” Иван Цанев. Според него той се е появил “може би, след като са ходили да копаят някои”.

Броят на делата, които досега са образувани вследствие на събитията на „Росенец“ през миналото лято е четири. Докато те не приключат с влязло в сила съдебно решение, случаите с пътя, плажа и незаконната постройка на брега в бургаския парк ще останат висящи.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)