НФСБ на Валери Симеонов решава тази вечер ще остане ли в управлението

Премиерът Бойко Борисов обяви днес във Варна, че най-вероятно в понеделник ще се проведе среща с „Обединени патриоти“, на която ще обсъдят кандидатите за нови министри

[ad id=“225664″]

Националният изпълнителен комитет на НФСБ се събира в Бургас тази вечер, за да обсъди дали партията остава в управлението, предаде „Фокус“. Очаква се късно тази вечер или утре да има резултати от съвещанието на националното ръководство на партията, която е част от коалицията „Обединени патриоти“.

Лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов вчера съобщи за Агенция „Фокус“, че оставките на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски не са съгласувани с партията. Той даде пример и с бившия министър на здравеопазването Николай Петров, както и уволненията в Министерството на земеделието, храните и горите, които според него са били под „паважен натиск“.

[ad id=“263680″]

Вицепремиерът обясни, че не е чул никакви аргументи за уволненията на 3-мата министри и подчерта, че коалицията отдавна не функционира. Според него това не са оставки, а уволнения. По думите му Бойко Борисов ще оцелее, но не се знае дали и държавата ще оцелее.

Лидерът на „Атака“ и председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров в коментар за „Фокус“ призова Валери Симеонов да обясни намеренията, позицията и коалиционния си статут. Според него лидерът на НФСБ напоследък говори доста нелогични неща. Сидеров подчерта, че има група „Обединени патриоти“ и Симеонов не се чувства част от нея, да излезе и да го заяви ясно.

„И да каже как го прави, защо го прави, с кого се е коалирал вече задкулисно може би, защото той от много време твърди, че на следващите Евроизбори няма да бъде с ВМРО и Атака. Нека обясни с кой ще бъде и да стане ясно. Всеки има свободна воля, но след като си се споразумял с определени партии за управляваща коалиция, трябва да си коректен с тях и да съобщиш намеренията си предварително. Не април месец 2019 година да каже, че отива например с Христо Иванов, Румен Христов или Атанас Атанасов на избори, а сега да го заяви“, подчерта Сидеров.

[ad id=“236993″]

Зам.-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и зам.-председател на Националния инициативен комитет на ВМРО Искрен Веселинов коментира, че със сигурност коалицията „Обединени патриоти“ ще се събере и това най-вероятно ще е в понеделник или вторник. Той също призна, че със сигурност не е приятно да научават за такива сериозни рокади от медиите.

„Този въпрос ще се коментира. Коалиционното ни споразумение предвижда, че всеки от партньорите има прави да прави персонални промени в министрите, които са негова квота. Доброто коалиционно партньорство изисква тези неща да се говорят и мотивират предварително“, каза още той.

[ad id=“218548″]

Днес във Варна премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че в понеделник най-вероятно ще се срещнат с „Обединени патриоти“, за да обсъдят нови кандидатури за министри. „Много работа имаме, много работа вършим, не можем да поставяме под риск или под съмнение, заради даден човек, който и да бил той“, заяви премиерът.


image0 (9K)