НФСБ и „Воля“ ще се явят като коалиция на изборите за парламент

НФСБ и „Воля“ ще се явят заедно на парламентарните избори на 4 април като „Патриотична коалиция – „Воля“ и НФСБ“. Това съобщиха в сряда лидерите на двете партии – Веселин Марешки и Валери Симеонов. Обединението се случва след като настоящият коалиционен партньор на НФСБ ВМРО съобщи, че ще се яви на изборите самостоятелно.

„България има нужда от обединение на патриотичните сили. Ето защо с колегите от НФСБ обявяваме създаването на коалиция „Патриотична коалиция – „Воля“ и НФСБ“, каза Веселин Марешки.

„В моменти на криза държавата има нужда от единение. Ние сме един такъв приме на обединение, а не на разединение, и то на принципна база“, каза Валери Симеонов.

Симеонов и Марешки посочиха приоритетите на коалицията – повишаване на доходите и възстановяване и развитие на икономиката, насърчаване на малкия и средния бизнес чрез установяване на равноправна конкурентна среда, намаляване на административната тежест и борба с монополите и олигархичните зависимости, както и недопускането на ДПС във властта.

Марешки посочи също, че коалицията си поставя за цел пенсионерите и учениците до 18-годишна възраст да имат достъп до безплатни лекарства. Той посочи като свой приоритет „неграмотните, рецидивистите и нарушителите на българската конституция да нямат права“.

Към настоящия момент Националният фронт за спасение на България (НФСБ) е част коалицията „Обединени патриоти“ заедно с ВМРО и от управляващата коалиция с ГЕРБ. „Воля“ формално е опозиция в парламента, но подкрепя ключови решения на управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Сред тях беше и идеята за нова конституция, която беше представена като условие за оставане на власт на коалицията по време на летните протести срещу правителството.

Първоначално управляващото мнозинство беше изправено пред невъзможност да събере минимално необходимите му 120 подписа за внасяне на проекта, но в крайна сметка получи подкрепа от депутатите на Веселин Марешки. В същото време близък до Марешки бизнесмен и бивш депутат се сдобрис плажна концесия за 20 години по решение на Министерския съвет.

В крайна сметка парламентът не прие решение за свикване на Велико Народно събрание и идеята за нова конституция отпадна.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)