НФСБ иска президентът да се извини на българите за речта си на английски

Ден преди националния празник на България – 3 март, от Националния изпълнителен комитет на НФСБ се възмутиха от факта, че българският президент говори на английски по време на официалната си среща в София с лидера на НАТО Йенс Столтенберг.

От НФСБ настояват Радев да се извини на българския народ за „поругаването на свещения български език и за унизеното национално достойнство на всеки българин“.

Патриотите искат и прокуратурата да се произнесе по случая.

„Съзнавайки, че юридически трудно бихме обосновали достатъчна тежест на нарушението, за да искаме отстраняване от длъжност на президента за нарушение на Конституцията по чл. 103 от основния ни закон, ние се обръщаме към основния блюстител на законността в Прокуратурата, с искане да се произнесе по законосъобразността на действията на държавния глава“, се казва в писмо по случая.

„Изразяваме възмущението си от грубото погазване от Президента на Република България Румен Радев на чл. 3 от Конституцията гласящ, че „официалният език в републиката е българският“, се казва в позиция на партията.

На 1-ви март 2019 г. в сградата на Администрацията на президента на Република България държавният глава Румен Радев разговаря с Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг не на официалния български език, а на чужд език – английски.

„Унизително, цинично и арогантно! Като че ли българското Президентство е столова в централата на НАТО“, възмущават се патриотите.

„С поведението си президентът Радев нарушава не само чл. 3, но и чл. 36, ал. 1 от Конституцията, който прокламира, че „ползването на българския език е право и задължение на българските граждани“, пише в документа.

„Езикът на един народ отразява неговото сърце, разум и дух защото езикът е единствената форма, чрез която се материализира човешката мисъл. Винаги и за всеки народ той е свещен. С поведението си Президентът Радев унижи не само свещеният език на Вазов, Ботев и Хайтов – „език свещен на нашите деди“, но и целия български народ, който по Конституцията е призван да представлява“, гласи мнението на НИК на НФСБ.

Припомня се и за още един спорен факт в международната политика, станал в присъствието на президента. „Унижи го за втори път, след като позорно и гузно премълча назидателната реч на руския патрирах Кирил точно преди една година“, пишат от НФСБ.

Според тях Радев е забравил, че представлява цяла България. 

Те го питат на какъв език, би посрещнал президента на република Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Паметливи припомнят, че на 20 март 2012 г. при посещението си в Турция тогавашният и настоящ премиер Бойко Борисов поздрави турската представителна военна част с думите: „Мархаба аскеер!“.


image0 (9K)