НС: Търговците длъжни да използват само софтуер, одобрен от МФ

Глобата за физически лица ще е от 1000 до 3000 лева, за едноличните търговци и юридическите лица санкциите са от 5000 до 10 000 лева

[ad id=“225664″]

Народните представители приеха окончателни промени в Закона за митниците, предаде „Фокус“. С промените депутатите измениха и Закона за данък върху ДДС. Министърът на финансите вече ще определя изискванията към софтуера за управление на продажбите в търговските обекти и към производителите, разпространителите и ползвателите на такъв софтуер. С наредба министърът ще определя изискванията и към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин.

[ad id=“236993″]

Депутатите решиха производителите и разпространителите на софтуер да декларират в НАП, че софтуерът отговаря на изискванията. Ще се декларира и това, че софтуерът не може да променя, изтрива или манипулира информацията в базата данни, с която работи.

НАП ще създаде електронен списък на софтуерите за управление на продажби в търговските обекти. Лицата ще са длъжни да използват в търговските си обекти само включените в списъка софтуери.

[ad id=“236999″]

Санкциите за неизпълнение на изискванията ще са от 1000 до 3000 лева за физически лица, които не са еднолични търговци. За юридическите лица или едноличните търговци – от 5000 до 10 000 лева. При повторно нарушение размерът на глобата се увеличава двойно.

Обсъждането на промените предизвика скандал в пленарна зала. Депутатите от БСП напуснаха залата в знак на протест срещу процедурата по спиране на дебатите.

[ad id=“237001″]

„Вече се говори, че се знаят фирмите, които ще произведат касовите апарати и ще разработят софтуера и връзките с останалите системи. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. Стойнев заяви, че става въпрос за три-четири фирми.

„Тези, които едвам изкарват хляба си, тези, които са микро, малки и средни предприятия и личните ви лекари, трябва да подновят своите устройства, да ги заплатят. Това всичко ще бъде за тяхна сметка“, каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“.

[ad id=“238430“]

„ПГ на „БСП за България“ напусна залата, защото се отне правото на опозицията да защити предприемачите“, каза още Стойнев. Той поясни, че от ГЕРБ са прекъснали и дебата, за да не могат от БСП да се изказват.

„Това е една партия, която се брои за демократична и европейска“, заяви Стойнев. „Не е нормално управляващите под натиск да прокарват поредния лобистки закон“, каза Стойнев и поясни, че става въпрос за Закона за митниците, чрез който в преходните и заключителните разпоредби изменят 7 закона на едно четене. По думите му това е начинът на ГЕРБ да вкарват промени на тъмно.

[ad id=“263680″]

„ГЕРБ ще рекетира малки и средни предприемачи, малкия и средния бизнес“, каза Стойнев. „Ето това е ГЕРБ“, посочи заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ и обясни, че се намалява административната тежест за държавата и за чиновниците, но не и за бизнеса. „Скоро ще има предсрочни избори, нека българските предприемачи да се замислят за кого ще гласуват“, допълни Стойнев.

В Закона за митниците не става въпрос за касови апарати, а за софтуер за управление на продажбите, каза председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова по време на дебатите. Стоянова посочи, че цифрите, които се хвърлят от опозицията имат за цел да излязат като заглавия във вестници и да заблудят хората.

[ad id=“218001″]

„Става дума за софтуер за управление на продажбите и онези фискални устройства – касов апарат или фискален принтер, които са свързани с компютъра за управление на продажбите“, коментира Менда Стоянова. „Има европейски държави, които въвеждат тези иновативни технологии за контрол, но ако ние направим тази крачка, вие ще опищите орталъка“, обърна се Менда Стоянова към БСП. „Вие преследвате две цели – едната цел е популизма – малкия и средния бизнес, чиито защитник сте вие, а вижте лошите ГЕРБ какво правят. Втората цел може би някъде ви боли за укритите обороти“, посочи Менда Стоянова.


image0 (9K)