НС отхвърли проекта на БСП за откриване на процедура за нов състав на ЦИК

Не 6, 16 да имахме от тези 18 членове на ЦИК, пак щяхме да искаме да се спазва законът и комисията да бъде сменена.“ Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по проекторешението, внесено от партията, за „смяна състава на ЦИК.

„Уважаеми български граждани, колкото и да се опитват да заглушат дебатите и истината през нощта управляващите, знам, че това, което днес ще кажем тук, ще стигне до вас. Днес управляващото мнозинство от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ви отнеха правото да гласувате с преференция, да гласувате машинно, да обжалвате решения пред ВАС и да не изреждам още. Залата беше пълна. Гласуваха всички по няколко пъти. Сега обаче, когато трябва да се дебатира въпроса ще има ли върховенство на закона в България, тях ги няма. Традиционно“, заяви лидерът на БСП, предаде „Фокус“.

Парламентът отхвърли проекта на БСП за откриване на публична процедура за нов състав на ЦИК. „За“ предложението на левицата бяха 56 народни представители, „против“ – 83, въздържаха се 17 депутати.

Текстовете предвиждаха комисията по правни въпроси в двудневен срок да одобри и внесе за разглеждане проект на процедурни правила за предложения за състав, изслушване на кандидати и избор на председател, заместник-председатели и секретар на Централната избирателна комисия/ЦИК/.

„Мотивът е, че мандатът на членовете на ЦИК е пет години и изтича на 21 март 2019 г., в същото време съгласно Изборния кодекс процедурата по избор на нов състав следва да приключи до 21 февруари 2019 г. Неспазването на тези срокове би било изключително лош знак и пример за своеволие на законодателния орган, на отказ да се изпълни законът без причини, според вносителите. Създава се изключително опасен прецедент“, обясни зам.-председателят на „БСП за България“ Крум Зарков.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова, автор на проекта, подчерта, че аргументът на управляващите за евентуален хаос преди предстоящи избори е несъстоятелен. Борбата на БСП не е за партиен интерес, а за върховенството на закона, обясни тя. Целта е фалшифициране на изборите и „налагане на диктатурата на режима „Борисов“, изтъкна Нинова.

„Днес няма да ви убеждавам колко е важно и съществено да се спазва законът. Ще ви кажа колко са несъстоятелни техните аргументи да не се отвори процедура за избор на ЦИК“, каза още Нинова.

„Тази сега действаща комисия е избрана от Народното събрание на 20 март 2014 г. Първите избори са на 25 май 2014 г. два месеца по-късно и нямаше хаос. Проведоха си ги добре. Тогава пак са били избори за ЕП. В същата година през октомври 2014 г. тази избирателна комисия е провела парламентарни избори“, допълни още лидерът на БСП.

Във връзка с твърденията на управляващите, че ЦИК е назначена от БСП и на въпроса защо да се сменя, Нинова коментира: „В това изречение, в този факт, колега има две фалшиви новини. Първата е, че комисията е назначена. Комисията се избира от Народното събнание и не се назначава от една партия и от президента. Дали е от БСП. Някой направи ли си труда да види вие какво сте направили. Как сте гласували, помните ли? Защо да помните?“

По думите на Нинова в сегашната комисия ГЕРБ има 7 души, БСП – 6, ДПС – 3, НДСВ – 1, РБ – 1, Бареков 1, АБВ – 1, „Воля“ – 1, и „Обединени патриоти“.

Нинова попита защо Цветан Цветанов не е на работа цял ден. „Кажете му на него, че е главен автор на най-фалшивите новини в държавата, когато лъже, че ЦИК е назначена и се доминира от БСП. Не 6, 16 да имахме от тези 18, пак щяхме да искаме да се спазва закона“, каза лидерът на БСП.

Според нея по логиката, че комисията се е сработила, защо трябва да има парламентарни избори, и избори за ВСС.

„Що за логика е, уважаеми колеги? Този аргумент е посегателство върху държавността. Вие оспорвате мандатността като основен принцип. Това е най-опасното“, защити тезата си Нинова. Тя посочи, че ГЕРБ имат една цел – фалшифициране на изборите и налагане на диктатурата на режима „Борисов“.

Спас Гърневски от ГЕРБ посочи, че предложението на социалистите е поредната им провокация към България, тип „Костинброд“.

Искрен Веселинов от ВМРО, част от „Обединени патриоти“, декларира, че партията му, макар и с доста омерзение, ще подкрепи проекта на левицата, защото така изисква законът.


image0 (9K)