НС отхвърли ветото на президента върху повишаването на данъка за стари коли

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Част от тях предвиждат увеличаване на данъка за по-старите автомобили.

Ветото подкрепиха БСП и ДПС, срещу него гласуваха 130 депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти и „Воля“. Съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание законът се счита за повторно приет, ако за него е гласувало мнозинство повече от половината от всички народни представители – 121.

Президентът оспори въвеждането на по-висок данък за старите коли с мотива, че данъчната тежест пада върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес. Според него няма и гаранции, че събраните средства от този данък ще се разходват за екологични цели.

Държавният глава изрази несъгласие и с отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци, направено без никакви мотиви. Според държавния глава не е справедливо сроковете за гражданите и бизнеса винаги да са задължителни, независимо от тяхната готовност, а сроковете за държавата немотивирано да могат да се отлагат.

Президентът се противопостави и на въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в курортите.

Вето бе наложено и на промените в Закона за митниците, които се правят в преходните и заключителни разпоредби на закона за корпоративното подоходно облагане. С тях преобразуването на митниците в териториални дирекции се представя като закриване, което води до прекратяване правоотношенията на служителите и уволнените се лишават от съдебна защита.


image0 (9K)