НС освободи Лиляна Павлова като министър и закри министерството й

БСП се радва, че ГЕРБ ще има един министър по-малко, ОП хвалят Павлова, че работи със счупен крак

Народното събрание закри Министерството за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, оглавявано от Лиляна Павлова.

С друго решение министър Павлова бе освободена като министър. За предложението гласуваха 191 народни представители. „За“ бяха 190 депутата, въздържа се 1, против нямаше.

Ведомството се закрива от 1-ви януари 2019 година във връзка с приключването на ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Народното събрание възлага на Министерски съвет в срок от два месеца да уреди всички правоотношения.

Преди това темата за европредседателството отново възкръсна по време на дебатите по освобождаването на Лиляна Павлова като министър и закриването на нейното министерство. Темата измести разговора за закриването на министерското кресло, предаде Канал 3.

„Пред Коледа завършваме с една позитивна новина – от днес ще имаме един министър на ГЕРБ по-малко“, каза от парламентарната трибуна Кристиан Вигенин от БСП.

Шефът на комисията по европейските въпроси припомни: „Ние искаме оставката на цялото правителство, така че очакваме следващите стъпки“. Шегата му бе по повод очакваното гласуване от парламента на структурните промени в кабинета, според които се закрива министерският пост на Лиляна Павлова и съответно, ведомството. Тя бе министър на европредседателството и нейните ангажименти шест месеца след приключване на председателството приключиха.

Шефката на външната комисия Джема Грозданова го захапа, че е имал възможността да води тази най-важна комисия в периода на председателството, която щяла да отвори врати за бъдещето му. И отсече, че продължава да смята, че комисията по европейските въпроси не е трябвало да бъде давана на председател от опозицията.

В отговор на критиките на Вигенин от ГЕРБ стана Ивелина Василева. „Не споделям скептицизма, нихилизма и сарказма на преждеговорещия“, отвърна тя на БСП. Да дадем честно признание на министъра, нейния екип и на всички повече от 1500 представители на българската администрация, които работиха всеотдайно и упорито.

„Първото ротационно председателство е успех за България“, каза бившата екоминистърка. „Резултатност и ефективност“, обобщи Василева за председателството. „Бих искала да поздравим Лиляна Павлова за нейния принос, да бъде запомнено като едно важно историческо събитие в българската история първото председателство на ЕС“, обобщи депутатката от ГЕРБ.

„Да работим заедно за европейските идеи и ценности, да признаваме грешките, но да търсим заедно решения и да оценяваме положителните неща“, призова Василева. Тя апелира още към управляващи и опозиция да направят заедно европейските ценности и институции по-разбираеми за хората.

Бившият екоминистър посочи, че сме били пестеливи на фона на другите държави-домакини само с 31 млн. евро разходи. „Не се казва колко бихме спестили, ако го бяхме закрили преди 6 месеца“, засече я Петър Витанов от БСП, според когото продължаващото му функциониране половин година след председателството е било ненужно.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов скастри Вигенин и похвали Сергей Станишев за неговите инициативи. В благодарностите към Лиляна Павлова пък включи и Екатерина Захариева. Цветанов ожали чиновниците: „Българската администрация беше подложена на сериозен стрес!“ Цветанов охули опозицията, че принизявала големите теми до критики за плочките пред НДК. И разкритикува БСП, че са поискали вот на недоверие по време на европредседателството.

Последва гледната точка на Обединените патриоти по темата за закриването на министерския пост на Лиляна Павлова, което пък върна дискусията отново към отминалото европредседателство.

„Давам 5,50 за общия резултат от работата по председателството, а тази половинка, която не достига, това са недостатъците, които показа политическата прослойка на България“, отсече Валери Симеонов. И даде да се разбере, че за да няма пълен отличен, е виновна опозицията.

„Беше направено всичко възможно, за да бъде дестабилизирана и опропостена функцията на изпълнителната власт. То не бяха протести, то не беше прегръщане на чумави кози, и какво ли не!“, възкликна лидерът на НФСБ. „Това остави лошо впечатление, но не можа да съсипе хубавите резултати“, обобщи бившият вицепремиер.

„България е друга след това председателство“, възкликна Петър Петров от НФСБ. Той е категоричен, че след това председателство на нашата страна се гледало по различен начин, защото сме сложили пръста в раната. И казахме, че Западните Балкани са ключов проблем и той трябва да бъде решен“, добави депутатът от ОП. „Това направи и Лиляна Павлова“, похвали я той.

Петров обаче похвали и Вигенин като шеф на парламентарната комисия по европейските въпроси, която също свършила много работа. И от трибуната огласи слух за „топло местенце в някое посолство“ по адрес на Лиляна Павлова.

Петров разсмиваше залата на няколко пъти, като започна с оплакване, че микрофоните били направени за ниски депутати, като Иван Иванов от БСП. Той обаче го удари на национална гордост и патриотизъм, като посочи, че от гледна точка на останалите домакини на европредседателството ние сме се представили блестящо. Естония била пълен провал по отношение на сигурността, тълпи влизали в автобусите и залите, никой не ги проверявал.

„Естония си проведе срещите в една баскетболна зала, а пък Австрия в едно подземие. В сравнение с НДК и това бижу, което се изгради на седмия етаж, така че трябва да бъдем горди“, заяви Петров. И изказа възхищението си, че Лиляна Павлова е дошла със счупен крак, „който тя е счупила по време на изпълнение на служебните си задължения“.

Самата Павлова пристигна в пленарната зала с патерици, а още вчера тя каза, че след като се завърне като депутат в парламента, първата й работа ще бъде да отиде на рехабилитация.


image0 (9K)