Норвегия ще дава безплатен хероин на наркомани заради „епидемия“ от свръхдози

 

Норвегия ще изпробва експериментална схема за снабдяване на наркозависими с безплатен хероин в опит да се пребори с епидемията от свръхдози, която е обхванала скандинавската държава, пише британският вестник „Индипендънт“ (Independent).

Правителството съобщи, че от норвежката Дирекция по здравеопазване и социални въпроси е било поискано да предложи програма, която да подобри качеството на живот на онези, които се борят с употребата на наркотици.

Министърът на здравеопазването Бент Хойе заяви в изявление, публикувано в социалната мрежа Фейсбук, че се надява инициативата да „предостави решение, което ще даде … по-добро качество на живот за някои наркомани, които днес са извън нашия досег и на които настоящите програми не помагат достатъчно“.

[ad id=“225664″]

Норвегия има най-висок процент на смъртност от свръхдоза в Европа, като през 2015 г. от свръхдоза в страната са умирали 80 на всеки 1 млн. души. Хойе добавя, цитиран от в. „Афтенпостен“, че има желание да бъде разработена програма за лечение с хероин: „Искаме да помогнем на онези, до които ни е трудно да достигнем, онези, които не са част от програмата за лечение с наркотици и които е трудно да бъдат излекувани“,   казва министърът.

Пилотната програма ще стартира през 2020 г., когато в Норвегия ще има до 400 наркомани, на които ще бъде предписан хероин за медицински цели. Не е ясно как ще бъдат избрани пациентите, нито какво количество от дрогата ще им бъде предписано.

Медицинската терапия с хероин вече е приета или тествана в Швейцария, Холандия и Дания, а привържениците на схемата са на мнение, че по този начин ще се намалят смъртността и престъпността.

www.vesti.bg


image0 (9K)