Номинираният от ЗАРАТА Петко Димов, спасил давещо се дете, беше удостоен с Голямата награда „Добрият самарянин“!

За осми пореден път в Стара Загора добротворството разказа своята нова, вълнуваща приказка. Снощи, в една специална вечер – добротата изведе на сцената на Операта добротворците на 2018 година. В тържествена церемония бяха раздадени Годишните награди „Добрият самарянин“.

Никога през годините това не е просто церемония, а празник, който генерира много положителна енергия и обединява общности, свързва поколения.

През декември, вече по традиция, се представят вдъхновяващите истории за добрите дела на хора, извършили малки и големи геройства.

„Отличие на общността“ получи д-р Павлина Крумова – специалист Детска кардиология, помогнала на стотици деца, както и на малкия Байрям, включваща се в каузи за спасяване живота на болни деца и подрастващи.

Наградата „Принос към добротворството на града“ връчи омбудсмана на Стара Загора Надежда Чакърова на Сдружение „Диабет“, група, вдъхновена от Пенка Ялъмова и д-р Димитричка Динева – общност от хора, чиято действаща помощ се е превърнала в начин на живот.

Отличени бяха и:

Юсни Ибрям, който събра бригада и със собствен труд и средства възстанови къщата на баба Станка в с. Кравино, порутена от поройните дъждове по Цветница. Когато хората, работили по сградата разбират, че Ибрям им плаща от джоба си, се отказват от надниците си.

Спасителите на Милка, открили изчезналата 64-годишна Милка Андонова, която за жалост часове след настаняването ѝ в болница умира. Но те продължават пътя си, следват призива си – да откриват хора! Месеци по-късно помагат за намирането на друга изчезнала жена – жива!

Янко Янков, който след като газова бутилка се взривява и нанася сериозни щети в апартамента на 75-годишен мъж и болния му син, организира и частично финансира ремонта и поставянето на дограмата в жилището, като призовава обществеността да подкрепи пострадалия мъж, който след инцидента попада в болница с изгаряния по тялото.

ГОЛЯМАТА НАГРАДА тази година се присъди на номинирания от ЗАРАТА ПЕТКО ДИМОВ, който самоотвержено спаси давещо се в езеро „Загорка“ дете.

Изключително скромен човек, Петко дълго се съпротивляваше да се яви в публичното пространство. Но вероятно осъзна мисията на Наградите на Сдружение „Самаряни“ – въпреки, че доброто обича тишината, то непременно трябва да се вижда от другите, за да му се подражава. Защото всеки малък подвиг, добавяйки се към друг, се превръща в лавина, която увлича повече хора.

Наградата е статуетка на ангел с посребрени криле, специално изработена от художника Иван Костов, придружена от сертификат.

За ЗАРАТА Петко Димов сподели: Щастлив съм само, че бях на точното място, в точното време. Не се поколебах и за секунда да спася детето. Все пак и аз съм баща, дъщеря ми е на възрастта на този малчуган. Не мисля, че съм извършил геройство.

А вече със статуетката в ръце, той пожела през 2019 година, на следващата церемония, сцената да бъде пълна с добротворци така, че на нея да няма място за повече.

Ние от ЗАРАТА сме щастливи, че разказахме историята на Петко и на спасения 4-годишен Христо и ви направихме съпричастни към себеотрицанието, защото няма малко или голямо добро.

Пожелаваме всеки от нас да има своите малки и големи победи!


image0 (9K)