Нов тест в болница „Тракия“ показва със сигурност дали сте преболедували от COVID-19

ROCHE COBAS ® Anti-SARS-CoV-2 е първият серологичен тест срещу SARS-CoV2, признат във Великобритания и сертифициран с Европейска CE маркировка

От първите дни на декември клиничните лаборатории към МБАЛ „Тракия“ и МЦ „Трета поликлиника“ вече извършват изследване с новите кръвни тестове за антитела със 100% чувствителност, известни под името ROCHE COBAS ® Anti-SARS-CoV-2 (IgM + IgG).
Този вид кръвни тестове откриват специфични антитела конкретно срещу SARS-CoV-2 (Covid-19), без кръстосана реактивност към други подобни коронавируси. Чувствителността им е 100% (14 дни след PCR потвърждение или поява на клинични симптоми), а специфичността към антителата на SARS-CoV-2 – 99,81%. Това означава, че няма възможност за фалшиво отрицателен резултат две седмици след началото на заболяването. Те доказват обективно количествено наличието на антитела и дават възможност да се проследи имунния статус на пациента на всеки 14 – 28 дни.
Все повече хора си задават въпроса, дали са носители на антитела срещу Covid-19? Нещо не се чувствах добре преди време, бях контактен с хора боледуващи от Covid-19, бях ли безсимтомен вирусоносител, подходящ пациент ли съм за донорство на плазма?
Отговори на тези въпроси можем да получим след като си направим именно това изследване. ROCHE COBAS ® Anti-SARS-CoV-2 (IgM + IgG) не е бърз тест, а резултатът от изследването е готов в рамките на няколко часа за деня.
Обикновенно след 7-10 ден от заразяването (вирусоносителството) се покачват Anti-SARS-CoV-2 IgM антителата (IgM- ранна фаза ). Между 10 – 14 и 21 ден от заразяването се покачват Anti-SARS-CoV-2 IgM + IgG антитела. След 21 ден се наблюдава нарастване на Anti-SARS-CoV-2 IgG антитела, (IgG късна фаза) като те остават индивидуално повишени. Тези антитела показват, че човек се е срещнал с вируса и остават високи продължително време, като пазят от повторно заразяване с вируса. Затова този тест е един от начините, по който може да се установи и нуждата от ваксиниране!
Високата специфичност е ключова, за да се определи надеждно дали човек е бил изложен на вируса и дали е развил антитела. Тестовете са подходящи при масов скрининг с висока надеждност за оценка на разпространението на вируса.
Тестовете са напълно автоматизирани с апаратът ROCHE COBAS E411®, който дава възможност на лабораторията за анализ до 150 проби за час. Инвитро имунотестът използва електрохемилуминесцентен метод за откриване на антителата и определяне на имунната реакция на организма към SARS-CoV-2 в човешки серум или плазма.


image0 (9K)