Нов, още по-агресивен и 10 пъти по-заразен мутант на К-19 вече е в Европа, а ние чакаме лятото…

Нигерийският вариант на коронавируса е силно заразен, като приблизително три пъти по-голяма е вероятността да се инфектираш, ако имаш ваксина, и 10 пъти, ако вече си преболедувал, съобщи сп. “Форбс”.

Причината е, че той съдържа мутация, наречена E484K, която може да помогне на вируса да избегне защитите на организма. Тя се съдържа и в някои от другите варианти на коронавируса.

В проби от трима души способността на антителата да неутрализират вируса е намалена с до 90%, когато те са били болни от мутиралата форма E484K. Името на мутацията идва от позицията ѝ в редицата на генетичния код на вируса (484). Буквата Е се отнася до аминокиселината, която първоначално е била на това място (глутаминова киселина). И К се отнася до аминокиселината, която сега е на това място (лизин).

Други промени правят нигерийския вариант (разговорно се нарича “щам”, което не е правилно) подобен на британския, известен и като “Кент”, който според експертите е по-заразен от оригиналната версия на коронавируса, с който започна пандемията.

Щамът от Нигерия вече е стигнал до Великобритания, Франция и други страни.

“Все още не знаем колко добре ще се разпространи този нов вариант, но ако бъде успешен, може да се предположи, че имунитетът от която и да е ваксина или предишна инфекция ще бъде притъпен”, смята Саймън Кларк, доцент по клетъчна микробиология в Университета на Рединг във Великобритания.

Вирусите не могат да се репликират и разпространяват сами. Те се нуждаят от гостоприемник и трябва да се прикрепят към клетките му. Когато това стане, те са изправени пред предизвикателството да дублират генетичния си материал. За много вируси това не е точен процес и техните “потомци” често съдържат грешки – което означава, че те не са точни копия на оригиналния вирус.

Тези грешки се наричат мутации, а вирусите с тези мутации се наричат варианти. Често тези мутации не засягат биологичните свойства на вируса. Тоест те нямат никакъв ефект върху това как вирусът се репликира или причинява заболяване.

Понякога обаче се появяват варианти с изгодна мутация, която по-добре се възпроизвежда, предава или избягва нашата имунна система. Тези варианти могат бързо да се превърнат в доминиращи.

Има известна загриженост, че наблюдаваме нарастващ брой варианти с мутации, допринасящи за засилване на пандемията.
Британският вариант, известен като B.1.1.7, е открит за първи път в Обединеното кралство към края на 2020 г. Той има голям брой мутации, много от които включват протеина на шипа на вируса, който му помага да нахлуе в човешките клетки.

Разпространява се бързо във Великобритания, откакто се появи, и вече е засечен в поне 70 други страни, включително Австралия.
Фактът, че B.1.1.7 се разпространява толкова бързо и замества други циркулиращи щамове, предполага, че той има някакво предимство. Затова учени са убедени, че той е значително по-заразен от другите.

Това може да е резултат от една от мутациите в шип протеина на варианта, наречена N501Y. Експерименти установиха, че N501Y е свързан с повишено свързване на вируса с рецептора, известен като “Ангиотензин коригиращия ензим 2 (ACE2)”. Това може да означава, че B.1.1.7 е още по-ефективен при влизане в нашите клетки.

Южноафриканският вариант (B.1.351) е открит за първи път в залива Нелсън Мандела през октомври 2020 г. Оттогава се е разпространил в повече от 30 държави. Той е силно заразен и бързо надмина другите вариантиm на COVID-19 в Южна Африка. Сега този вариант представлява повече от 90% от пробите в страната.

Подобно на британския, B.1.351 също има мутация N501Y в протеина на шип, което означава, че е по-ефективен при достигане до нашите клетки, за да се репликира. Това може да помогне да се обясни бързото му разпространение. Той също така съдържа няколко други, свързани с мутации.

Две от тях, наречени E484K и K417N, са много опасни за имунната система на хората. Те могат да намалят доколко антителата се свързват с вируса. Все още няма доказателства, които да предполагат, че южноафриканският вариант е по-смъртоносен от оригиналния коронавирус.

Бразилският вариант (P.1) е открит за първи път в Япония при група бразилски пътешественици през януари 2021 г. Сега той е широко разпространен и е открит включително в Южна Корея и САЩ.

Подобно на южноафриканския вариант, бразилският има протеинови мутации N501Y, E484K и K417N (както и много други). Въпреки че няма доказателства, че този вариант причинява по-тежко заболяване, има опасения, че е улеснил вълната от реинфекции в бразилски райони, за които се смята, че са достигнали стаден имунитет през октомври 2020 г.

Над 70 австралийци пък са се завърнали от чужбина наскоро и са били сложени под карантина, след като двама души са били тествани положителни за нов руски щам, известен като B1.1.317. Той тепърва се изследва.

Два отделни екипа от изследователи пък твърдят, че са открили тревожен нов вариант на коронавируса в Ню Йорк и в североизточната част на Америка.
Смята се, че той носи мутации, които му помагат да избегне естествения имунен отговор на организма. Изследователите са нарекли варианта B.1.526.
Разработчици на ваксини тестват ефективността им срещу тези и други варианти. Като цяло лицензираните понастоящем препарати предпазват сравнително добре срещу щама от Великобритания.

Но данни от последните фази на препаратите на “Новавакс” и “Джонсън и Джонсън” предполагат намалена защита срещу южноафриканския вариант. “АстраЗенека” също публикува данни, предполагайки, че нейната ваксина предлага само минимална защита срещу леко-умерено заболяване, причинено от този вариант.


image0 (9K)