Нов мултифункционален електромобил ще почиства и поддържа зелените площи в Казанлък

Новият мултифункционален електромобил пристигна в Казанлък. Новата придобивка на Община Казанлък ще подпомага дейностите по почистване и поддръжка на зелените площи.

Електрическото превозно средство, произведено в Европейския съюз, е от категория L7e, с допълнителна надстройка за поливане – фотоволтаична система за напояване с 500л. резервоар. Модерната машина е снабдена със соларен панел за захранване на мобилната система за поливане. При необходимост, тя може да бъде демонтирана и автомобилът да бъде използван за други предназначения, чиито спектър допълнително се разширява от наличието на повдигаща платформа. Чисто новият електромобил е 100% екологичен, не използва конвенционално гориво и е единственият в България от този тип с новото поколение литиево-йонна батерия. Нейният капацитет е 14kWh. Тя осигурява пробег от 120 км. с едно зареждане. Друго предимство на съвременната покупка е, че батерията не изисква никаква поддръжка.

Проектът на Община Казанлък бе одобрен за финансиране по схемата за насърчаване на електромобили по Инвестиционната програма за климата на Националния Доверителен Екофонд. Безвъзмездната финансова помощ от НДЕФ е в размер на 21 760лв. и съфинансиране от Общината 58 500лв.

Община Казанлък предвижда модерното енергоспестяващо камионче за работата на Общинско предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“.


image0 (9K)