Нов мрачен рекорд в САЩ, а Тръмп обяви, че са преминали пика

Коронавирусната пандемия постави нов мрачен рекорд в САЩ. Властите отчетоха нови 2569 починали за денонощие, предадоха световните агенции, цитирайки данни на университета „Джон Хопкинс“.

Според университета това е най-големият брой жертви регистриран за денонощие от някоя страна. С новите данни общият брой на починалите на американска територия става 28 236, която е повече от която и да било държава. Заразените в страната са над 637 000. Направени са досега 3,2 милиона теста.

Съединените щати са преминали пика на заболяванията от коронавирус в страната, заяви на редовния си брифинг, посветен на болестта, американският президент Доналд Тръмп.

„Битката продължава, но данните на национално ниво показват, че сме преминали пика по отношение на новите случаи. Надяваме се, че тенденцията ще се запази и ще продължим да постигаме забележителен напредък.“

Според Тръмп подобно развитие на ситуацията позволява на властите да обявят указания, посветени на възобновяване на нормалните дейности в страната.

Президентът съобщи, че по-късно ще има пресконференция по този повод и поясни:  „Ще говорим и с губернаторите и след това ще има изявление за това какво точно ще се случи. Знаете, че  щатите ще подновят нормалните си дейности, някои по-рано от други. Смятаме, че при част от тях това ще се случи преди крайния срок 1-ви май, когато изтича действието на мерките за социално дистанциране. Мисля, че това ще бъде много вълнуващ момент, който губернаторите очакват.“


image0 (9K)