Нов квартал ще строи Стара Загора след година на „Курбанова чешма“

Новият квартал ще запази правоъгълната структура на улиците в Града на липите, завещана от Лубор Байер, съобщи  Divident.€U

Той ще бъде разположен на запад от кв. „Три чучура-юг“ и на юг от бул. „България“, ще започне след около година. Готови сме с идейния проект на квартала, но предстоят някои допълнителни уточнения заради промяна в нормативната база, касаеща високото напрежение на електричеството, обяснява арх. Иван Иванов, управляващ архитектурно бюро „Форум 49“, което разработва проекта за новия квартал на Стара Загора.

До няколко месеца ще бъде готов окончателния проект за застрояване и регулация на новия квартал. След като проектът бъде предаден в община Стара Загора, ще има обществено обсъждане.

Местността, върху която след около година ще изникнат новите сгради, се казва Курбанова чешма. Тя е с площ над 300 дка. Затова новият квартал ще бъде по-голям от съседния „Три чучура –юг“. Какво ще бъде името му зависи от Общинския съвет на Стара Загора.

От архитектурно бюро „Форум 49“ пресмятат, че ако в бъдещия квартал на Стара Загора се изградят само жилища, биха се появили около 3000 нови апартамента. Това би дало възможност в него да се заселят около 8-9 хиляди жители.

Новият квартал на Стара Загора ще бъде със смесено обществено обслужване и ще даде възможност за изграждане освен на жилищни и на обществени сгради, производствени помещения, офис сгради, хотели, казва арх.Иванов. Той допълва, че авторите на проекта са заложили максимално допустимия обем на застрояване.

„Най–характерното за новия квартал на Стара Загора е, че успяхме да пресъздадем правоъгълната структура, характерна за централната част на града и завещана ни от първия му архитект – Лубор Байер.“, допълва арх. Иванов. Както се вижда и до момента правите улици създават по-лесно и по-добро транспортно обслужване в града.

Идейният проект на архитектурно бюро „Форум 49“ предвижда три транспортни входа към новия квартал по линията на бул. „България“ от север. Предвиждат се по три входа към квартала също от запад и от юг, както и спирки за линии на градския транспорт.

С разрешението на divident.eu


image0 (9K)