В нов запис с гласа на Борисов се сипят обиди по адрес на президента, псувни се леят

Нов запис на телефонен разговор с участието на премиера Бойко Борисов, чиято автентичност не е потвърдена, беше изпратен от анонимен разпространител в сряда. В него се чува основно гласът на Борисов, но на моменти и този на вицепремиера Томислав Дончев.

Този запис не съдържа информация, която да показва, че Борисов превишава правата си като премиер, но показва ясно отношението му към президента Румен Радев и как политиката се съобразява с избори. Вероятно целта на разпространяващите записа е да покажат на Борисов, че имат още разговори и да го впишат в настоящия контекст на протести и сблъсък премиер – президент.

Записът изобилства от ругатни, вулгаризми и нецензурни реплики. В него президентът Румен Радев е наречен „прост летец“ и „тъпанар“, за тъпанари са обявени и по-голяма част от гласуващите. Ако се съди по контекста, действието се развива в началото на ноември 2018 година, в навечериета на евроизборите. Поводът е вдигането на данъците за леките автомобили, което за Борисов е правилно, но не навреме – малко преди европейските избори. Според премиера това решение би дало козове в ръцете на президента и опозицията.

„Акъл се набива, Томиславе, на умен човек“, с това започва записът, след което следват вулгарни изрази, свързани с това какво се набива на прост човек. Борисов се възмущава, че протестите за цените на горивата, които по това време вървят в страната, се водят от „Мерцедес“ S-класа. „Ами тя харчи двайсет на сто бензин бе, Дже-класата харчи трийсет на сто на тоя Бургас. И той ми протестира за цена на горива“, избухва премиерът и пуска поредната ругатня. Цитираният „Мерцедес“ G-класа беше сниман начело на протест в Бургас. Автомобилът беше с руски регистрационни номера.

Следва заключението, че не протестиращите са виновни, а президентът Румен Радев. „Само че не те са проблема. Проблема е Радев. С това, че излезе и каза – два милион и половин не са виновни за бедността, виновно е правителството Ама правителството плати миналата шест милиарда и седемстотин за неговата партия“, казва Борисов без да става ясно от къде идва тази сума.

Следва ново връщане към цените на горивата и това, като се споменава, че бедният човек се вози в градския транспорт, „който е най-добрия в София, а не се задръства града“ „Само че тази приказка, като излезеш да я изговориш, ще те чуят сто двеста хиляди от интелигентните хора и ще кажат – да , правилно Само че когато си обграден от тъпанари нито може да се прави политика, нито да се говори истината и да се правят реформи. Няма такова нещо“, заключава Борисов. Веднага след това премиерът обобщава, че правилни неща не могат да се правят „с такъв президент“ и „такава опозиция“.

От контекста може да се направи извода, че тъпанарите са гласоподавателите. Това не е първи случай, в който премиерът обижда гласоподавателите. През 2009 година, още като кмет на София, в реч пред българи в Чикаго, Бойко Борисов обяви, че най-големият проблем на България е „лошият човешки материал“. „Това е основата на населението в момента – 1 милион цигани, 700-800 хиляди турци, 2 милиона и половина пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ“, заявява тогава Борисов. Той допълва, че пенсионерите „гласуват с цялата си глупост“.

В края на март 2012 г. няколко медии съобщиха, че Борисов се е обърнал към металурзите от Оловноцинковия комбинат в Кърджали с думите: „Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме“. По-късно Борисов твърдеше, че се е шегувал с тази реплика.

В новия запис следват няколко реплики, които разкриват повода за разговора. Премиерът явно е бесен, че с гласовете на депутатите от управляващата коалиция е променено данъчното облагане на автомобилите в неподходящ момент – преди европейските избори. На 7 ноември 2018 година беше приета промяна, според която налогът на превозните средства зависи от имуществен и екологичен компонент. С имуществения компонент по-високи данъци ще се плащат при автомобили с по-мощен двигател и по-ново производство. С екологичният компонент повече пари се дължат за автомобилите с по-замърсяващи двигатели. Беше прието общинските съвети да определят данъка със своя наредба, а приходите от данъка да се внасят в бюджета на общината по постоянен адрес.

По повод вдигането на данъка Борисов казва: „Сто пъти ви казах, крепиме фронта до европейските избори. Европейските избори като ги набиеме, тогава вече може да им говориме. До европейските избори всеко нещо, което правите им дава Сега не е момента да дигаме данък. Не е сега момента. Правилно ли е? Правилно е. Ако има разумни хора ще кажат АшколсуАм“.

Борисов отбелязва, че Финландия все повече стимулира ползването на градски транспорт и електромобили и веднага уточнява: „Но това са финландци, не са БГ, не са си избрали един прост летец! Бил летец Ми ние имаме хиляди летци! Тоя къде вози по двеста и петдесе пътника у самолета е сто пъти повече летец у гражданската авиация“. Следва нова ругатня (псувня).

Борисов недоволства и от реакцията на опозицията: „Това, че ще плати десет лева те излизат и казват вдигам му данъка. Казва ти го държавния глава в кавички, щото той не може да е държавен глава тоя тъпанар Когато ти го каже държавния глава ти не спориш с мене, спориш с два милиона и половина, които са припознали, че тоя е техния защитник от тебе!

В един момент се чува гласът на Томислав Дончев, който обяснява, че ще говори с президента, но при последния им разговор Радев му се сторил сърдит. Борисов обаче го прекъсва с думите „Е! Е! Е! Защо му даваме това да го прави?!“. Следва псувня и въпросът „Аз питам сега защо вдигаме тоа правилния данък Не мое ли юни да се дигне“

Борисов посочва и какъв е финансовият ефект от промяната – двайсет милиона и добавя: „толко колко дадох Генчо Начев да си дострои болницата“ (става въпрос за директора на университетска болница „Света Екатерина“, б.а). Разговорът завършва с пошла ругатня, констатация, че с думите си и Дончев ядосва премиера и заканата „Сега че ги опраа!“

Мейлът с новия запис отново е изпратен през платформата Guerillamail. Тя може да бъде използвана от всеки и това не прави връзката между притежателите и изпращачите сигурна. Файлът е кръстен Bace_i_Tomi_K_r.MP3.

Това е пети поред аудиозапис на Борисов в рамките на един месец, отбелязва „Дневник“. Той излиза броени дни, след като премиерът направи промени в кабинета в опита да задържи властта на фона на продължаващи 20-ти ден антиправителствени протести.

В първия аудиозапис, който вдигна най-силен шум, остана неидентифициран човекът, с когото премиерът разговаря. Той беше разпространен на 12 юни, а в края на миналата седмица евродепутатът Елена Йончева обяви, че е автентичен. Тя се позова на анализ на американска лаборатория, която е потвърдила, че няма следи от монтаж по записа. Йончева даде записа за анализ, тъй като в него беше намесено и нейното име.

Във втория запис предполагаемият събеседник, според медиите е бил бившият управител на Лукойл – България Валентин Златев, а в третия – неизвестно лице, но вероятно министърът на икономиката Емил Караниколов.

Три от четирите разговора са водени през 2019 г., като първият с неизвестния събеседник и този с проф. Велчев са от април 2019.

Разпространяваните записи и снимки си приличат по платформата, през която са изпращани и че са правени от някого, имащ много близък достъп до Боросов, пише „Дневник“. Няма потвърждение засега, че са правени от един и същи човек, както и дали той или други хора ги разпространяват.

 


image0 (9K)