Нов жест към заведенията: 9% ДДС и за доставките на готова храна за вкъщи

Доставката на храна за вкъщи, приготвена в ресторанти и заведения за обществено хранене, от 1 декември ще се облага с 9% данък върху добавена стойност (ДДС), вместо досегашните 20%. Това приеха депутатите с пакет от данъчни промени на второ четене в четвъртък.

Това е втори такъв жест към ресторантьорите заради пандемията от коронавирус, след като през юни те попаднаха сред дейностите, за които данъкът пак беше намален с 11 на 100 до края на 2021 г.

Намалената ставка за доставките на готова храна за вкъщи от заведения също ще действа до края на следващата година, но от нея няма да могат да се възползват супермаркетите и магазините за хранителни стоки, които също предлагат тази услуга. Първоначално се предвиждаше промяната да влезе в сила от 1 януари, но по предложение на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, началото се измести с месец по-рано.

Управляващото мнозинство отхвърли предложение на БСП за 9% ДДС и за лекарствата, които се поемат от здравната каса. Освен това беше отхвърлена и идея на социалистите за прогресивно подоходно облагане, семейно подоходно облагане и данъчни облекчения за хора с ниски доходи. Така и догодина данъкът върху доходите ще бъде 10%, какъвто ще е и корпоративният данък.

По този повод от ГЕРБ декларираха, че никога няма да повишат данъците, а лидерът на левицата Корнелия Нинова отговори, че партията ѝ ще спечели предстоящите парламентарни избори и след това ще въведе прогресивно подоходно облагане. Съпартийците ѝ предлагаха за доходи над 3900 лв. ставката да бъде 15%, за над 6000 лв. – 20 на сто, а за над 9000 – 25%.

Друга промяна, приета в четвъртък, е за увеличаване на размера на необлагаемите социални разходи за ваучери за храна от 60 на 80 лева месечно. Освен това от данъци бяха освободени и социалните разходи за вноски и премии за допълнителното социално осигуряване и застраховки „Живот“.

От БСП настояваха необлагаемите ваучъри за храна да бъдат вдигнати до 100 лева на месец. Същото предложение направи и съпредседателя на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов, но мнозинството не го подкрепи. Условието, за да се ползва това данъчно облекчение, е към края на месеца, в който са начислени разходите за ваучъри, човек да няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)