Нов доклад: Ердоган е инсценирал преврата от 15 юли 2016 г.

Силният човек в Анкара Реджеп Ердоган стои в основата на „опита за преврат“ в Турция от 15 юли м. г. Това е изводът на нов доклад на Стокхолмския център на свободата, публикуван днес.  

Според организацията в случая изобщо не става дума за истински преврат, а само за създаване на претекст за стартирането на масова кампания за преследване на критиците и опонентите на авторитарния турски държавен глава.

СЦС стига до извода за инсценировката на база на обществено достъпни данни, свидетелски показания в съдебни процеси, частни интервюта, прегледи на военни експертни становища и други доказателства, събрани от изследователи.

[ad id=“225664″]

„Това беше поредната фалшификация през последните няколко години от авторитарното управление на режима на Ердоган, но със сигурност – най-кървавата“, заяви президентът на Стокхолмския център на свободата Абдуллах Бозурт.

Според него турският президент изглежда е използвал широко разпространени слухове за преврат в турската столица и е организирал собствено шоу, за да получи вятър в крилете за чистка срещу опонентите си.

Според базираната в Швеция организация, това се доказва и от последвалите събития в Турция – спечелването на време за подготовка на референдума за авторитарно управление, задушаване на опозицията и намеса във военния конфликт в Сирия.

Анализът е от 191 страници.

[ad id=“225664″]

Според документа е налице огромна пропаст между фактите и правителствения разказ за преврата, въпреки целенасочените усилия на режима на Ердоган да манипулира информацията под формата на цензура, пропаганда, натиск, заплахи и дори мъчения и малтретиране.


image0 (9K)