Нов вид измама при плащане в магазините! Как да се предпазим

Все повече хора се оплакват, че са „изтеглени“ повече пари от сметките им от стойността на покупката, когато са плащали с карта в магазин или заведение. Недобросъвестен касиер или сервитьор може да ви „таксува“ два пъти за една и съща покупка и да прибере парите за „второто“ плащане. Експерти коментират, че тази измама е възможна, защото хората все още не са свикнали с технологията на плащанията чрез терминал. Освен това не са много тези, които всеки ден проверяват състоянието на сметката си. Рискът от подобна измама може да бъде намален, ако вашата банка ви изпраща текстово съобщение по телефона (SMS) с точната сума, която е „изтеглена“ от сметката ви чрез ваша банкова карта.

По-опасна обаче е измамата, известна като „скиминг“. Бандитите действат по следния начин: ако касиер в магазин или сервитьор в заведение е част от престъпната схема, то той може да прекара картата ви два пъти през терминала, когато плащате. Първият път, за да осъществи плащането за покупката ви, а втория ‐ за да получи от вашата карта информация и след това да „изтегли“ пари от банковата ви сметка. Той може да запамети CVV номера, който е написан от вътрешната страна на картата. С този номер, както и с 16‐цифрения номер на вашата карта, престъпниците могат да „източат“ сметката ви чрез покупки в Интернет.

Експертите смятат, че този вид измами представляват 80% от грабежите, свързани с банкови карти. Това е повече от $ 1 милиард годишно само в Съединените щати и Великобритания!

Ето три начина да се предпазите:
1. Не давайте картата си в ръцете на касиера. Ако той настоява, гледайте ръцете му. Ако по някаква причина той прекара картата ви през терминала два пъти, не забравяйте тази покупка. След това, когато сте у дома, проверете състоянието на сметката си чрез онлайн банкиране.

2. Скрийте с лепенка трицифровия код на вътрешната страна на картата (където е магнитната линия).

3. В настройките за плащане чрез банкова карта уточнете, че не желаете с нея да могат да се правят покупки онлайн. В Интернет пазарувайте с помощта на отделна карта, която винаги да бъде в дома ви и никога ‐ в портфейла. Бъдете внимателни! Винаги дръжте под око касиера, след като сте му поверили картата си. Когато поставяте карата си в банкомат, обърнете внимание на това дали в слота няма необичайни устройства.


image0 (9K)