Нов арест за Алексей Навални

Руската полиция задържа днес над 40 души от различни региони, където са организирани акции в подкрепа на идеята за бойкот на президентските избори на 18 март, съобщи сайтът „ОВД-инфо“, цитиран от Би Би Си.

[ad id=“263680″]

Задържан е и организаторът на днешните протести срещу изборите – опозиционният политик Алексей Навални. Акции под надслов „Стачка на избирателите“ според него самия ще има днес в 118 града из цяла Русия. По думите му в 80 на сто от случаите митингите са разрешени от местните власти, посочва на сайта си в. „Ведомости“.

Полицията в Москва и Санкт Петербург обаче отказа да разреши протестни акции в тези градове, отбелязва Би Би Си. По данни на медията, която следи протестите онлайн, Навални е видян в центъра на Москва.
Навални прикани по-рано протестиращите в Москва да демонстрират „физическото съществуване на човек, който отказва да се превърне в безсловесен скот и настоява за нормални избори“, посочва „Ведомости“.

[ad id=“218001″]

На Пушкинския площад в столицата протестиращи викат „Путин, махай се!“, а полицията настоява да си тръгнат те самите. В отговор демонстранти заявяват: „Този град е наш. Ние сме властта тук.“

Според кореспонденти на опозиционния в. „Новая газета“ на площада са дошли „провокатори“ от проправителственото радикално Руско освободително движение „SERB“, известно по-рано под името „Югоизточен радикален блок“ (South East Radical Block), и са влезли в словесни престрелки със симпатизантите на Навални.

БТА


image0 (9K)